Кламер БГ - Новини: Адв. Екимджиев: Това е скърцане със зъби срещу президента

Адв. Екимджиев: Това е скърцане със зъби срещу президента

България

|
Пон, 27 Ян 2020г. 14:47ч.
Адв. Екимджиев: Това е скърцане със зъби срещу президента

"Питането на главния прокурор до Конституционния съд (КС) е явен опит за оказване на натиск и скърцане със зъби срещу президента", коментира правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool. По-рано през деня стана ясно, че главният прокурор е отправил питане до КС за това как може да бъде разследван президентът, предвид неговия конституционен имунитет.

Според адв. Екимджиев действията на Иван Гешев са очаквани, предвид "твърде меките опити на президента да озапти безконтролната власт на българския главен прокурор".

Правозащитникът напомня, че през ноември е имало намеци от бивши и настоящи членове на Висшия съдебен съвет към Радев, че подобно развитие предстои. Като такъв той определи "интервюто на "експерта" проф. Георги Близнашки през ноември миналата година". В него бившият служебен премиер предупреди Радев, че неподписването на указа за назначаването на Иван Гешев е нещо подобно на държавна измяна.

"Беше въпрос на време Иван Гешев да се опита да сплаши президента заради неговите просветителски опити в сферата на прокуратурата. Държавният глава сам имаше възможност да се обърне до Конституционния съд преди да подпише указа за Гешев, но не го направи", каза Екимджиев.

Той напомни, че президентът води обществени консултации за промени в конституцията, които засягат най-вече държавното обвинение.

"Явно договорките на Гешев с неговите ментори не допускат дори хипотетични опити за някаква промяна на сегашния модел", допълни адвокатът пред Mediapool.

mediapool.bg