Кламер БГ - Новини: Полицията засече 122 пияни водачи, сред които и кметът на Пазарджик

Полицията засече 122 пияни водачи, сред които и кметът на Пазарджик

България

|
Нед, 31 Окт 2021г. 08:57ч.
Полицията засече 122 пияни водачи, сред които и кметът на Пазарджик

Полицията засече 122 пияни водачи, сред които и кметът на Пазарджик

Полицията залови 122 водачи, употребили алкохол, в акция, насочена срещу шофирането в нетрезво състояние и след употреба на наркотици.

Акцията се провежда от 26 октомври в цялата страна.

Сред най-фрапиращите нарушения са на жена в област Плевен, засечена да управлява с 4.13 промила алкохол.

В област Пазарджик пък е спрян водач, съмнителен за алкохол, който отказвал да се тества, а в последствие се оказало, че е кмет на община от областта. От полицията не уточниха коя е общината. По-късно бТВ съобщи, че става въпрос за кмета на Пазарджик Тодор Попов, чиято книжка е била взета веднага на място. Той е лишен от правото да шофира за 2 години.

На територията на ОДМВР-Бургас е установен шофьор, управлявал в два последователни дни превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози. В Смолян е засечен водач, шофирал едновременно на алкохол и наркотици.

На територията на ОДМВР-Шумен проверяващите са засекли двама души, единият от които неправоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 2.28 промила, а превозното средство е било с липсващи регистрационни табели, а другият шофирал без да е правоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 1.76 промила и превозното средство не било регистрирано по реда на закона.

Към 30 октомври междинните данни на полицията сочат, че са засечени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. 33 от тях са шофирали с концентрация на алкохол от 0.5 до 1.2 промила; 40 души – с над 1.2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

От всички 122 случая в 89 от тях (73%) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.

Специализираната полицейска операция ще продължи до 2 ноември.

mediapool.bg