Кламер БГ - Новини: Полицията вече ще може да бие и с телескопична палка

Полицията вече ще може да бие и с телескопична палка

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 08:05ч.
Полицията вече ще може да бие и с телескопична палка

Снимка: БГНЕС

МВР е напът да легализира употребата на телескопична палка от полицаите. Това става ясно от промени в наредба, качени за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство.

Чрез тях към позволените за употреба средства се добавя и телескопичната палка. Тя е по-лесна за носене от традиционните твърди (щурмови) палки, но не е толкова ефективна. Към момента разтегателната палка не фигурира в текста на наредбата. Там са описани каучукови, щурмови и пластмасови палки.

Несмъртоносна сила

Въпреки че за МВР телескопичните палки не съществуват, те отдавна се използват в други служби като НСО и "Военна полиция", подчертава се в мотивите към наредбата. Освен това са на въоръжение в редица европейски страни.

"С приемането на промените и въвеждането на телескопичната палка ще се повишат възможностите за въздействие чрез прилагане на несмъртоносна сила от страна на служителите на МВР при изпълнение на техните задължения", пише още в мотивите.

Всички видове палки могат да се използват само при условие, че няма други начини за въздействие и възстановяване на обществения ред, пише в наредбата.

Още по темата:

Полицаите ще бият на протести само с разрешение на шефа

Освен тях полицаите могат да употребяват белезници, лютив спрей, както и електрошокови палки.

Само с разрешение на началника

След протестите от 2020 г. и последвалите служебни правителства бяха направени някои промени в правилата в МВР в опит да се избегнат сцените на полицаи, биещи протестиращи. Бе записано, че физическа сила ще се прилага само с решение на началник. Освен това полицаите бяха задължени да носят служебния си знак и на връхните дрехи. Една от причините бе, че част от полицаите, удряли протестиращи през 2020 г., не могат да бъдат идентифицирани, защото били облечени с якета, въпреки лятната жега по време на протестите.

За насилието през 2020 г. не бе наказан нито един служител на МВР.

mediapool.bg