Кламер БГ - Новини: Полицаят Андонов питал Евгени Марчев дали той е битият зад колоните на МС

Полицаят Андонов питал Евгени Марчев дали той е битият зад колоните на МС

България

|
Съб, 21 Авг 2021г. 12:52ч.
Полицаят Андонов питал Евгени Марчев дали той е битият зад колоните на МС

Полицаят Андонов питал Евгени Марчев дали той е битият зад колоните на МС

Бившият полицай Андон Андонов на няколко пъти питал бития Евгени Марчев дали той е пострадалият зад колоните на Министерския съвет миналото лято. Това разказа студентът пред БНР. Той напомни, че и след полицейския побой Андонов е продължил да ръководи служители, отговарящи за реда по време на протестите. Дисциплинарното му наказание влиза в сила месеци по-късно, твърди студентът. Миналата година МВР твърдеше, че провинилите се полицаи веднага са отстранени от охраната в центъра на София.

"Г-н Андонов няколко пъти се доближаваше до мен, след 10-и юли, и ме питаше дали аз съм Евгени, този битият от протестите, и че ме е разпознал. Беше ми много странно, че този полицай идваше да ме разпитва и да говори с мен, след побоя. Това за мен е много притеснително, защото съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става дума само за наказание, а за превантивни мерки", разказа Марчев.

Евгени Марчев, Снимка: бТВ

За действията на полицаите в нощта на 10 юли се заговори едва след като записите от охранителните камери на Министерския съвет бяха пуснати публично. На кадрите се вижда как служителите бият влачат и бият арестувани младежи. Едва година по-късно прокуратурата съобщи, че е образувала дело. Преди това не се даваше никаква информация.

Междувременно Андонов бе наказан със забрана да получава повишение в рамките на две години. Той обжалва санцкията и напуска МВР, за да се прехвърли в Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Назначен е без проблем, защото според прокуратурата е отговарял на всички изисквания. Отстранен е от работа след като са му повдигнати обвинения.

Андон Андонов, Снимка: бТВ

"Те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек от протестите. Т.е, те са видели какво той е свършил на 10-и юли и как ръководи полицаите, които са му на подчинение, и очевидно са били доволни от него, щом са го оставили да продължава да бъде на протестите в продължение на месеци. А те представиха нас като лъжци", заяви Марчев.

В действителност бившият вътрешен министър Христо Терзийски твърдеше, че няма данни за полицейско насилие. Предшественикът му Младен Маринов пък каза, че записите не са укривани, а са били предадени на прокуратурата. От държавното обвинение си мълчаха цяла година.

mediapool.bg