Кламер БГ - Новини: Цветлин Йовчев: Никой не очакваше такова нескопосано изтегляне от Афганистан

Цветлин Йовчев: Никой не очакваше такова нескопосано изтегляне от Афганистан

България

|
Съб, 21 Авг 2021г. 15:27ч.
Цветлин Йовчев: Никой не очакваше такова нескопосано изтегляне от Афганистан

Снимка: БГНЕС

"Никой сериозен анализатор не вярваше, че на афганистанското общество би могло да се наложи либерална демокрация отвън. Въпрос на време беше тази идея да отмине. Но никой не очакваше, че изтеглянето на американските части ще стане по такъв нескопосан начин. Изтеглянето на войските от Афганистан демонстрира неспособност, хаос и безотговорност".

Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър и някогашен шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Той припомни, че проблемите там са започнали още със съветската инвазия в края на 70-те години на миналия век. По думите му сега един най-сериозните рискове е, че в страната, превзета от талибаните, може да се авторитарен режим.

"Ал Кайда", която носи идеологията на глобалния джихад, беше създадена в Афганистан през 1988 година, когато се водеше съпротивата срещу съветската инвазия. Едни от най-сериозните рискове, които ще срещне демократичното общество, е, че се ражда възможността на територията на Афганистан за създаване на халифат - авторитарен режим, воден от религиозния лидер, който да управлява по законите на шериата", заяви той.

Йовчев коментира и увеличеният мигрантски натиск към България. Една от причините за него е изтеглянето на американската армия и опитите на много афганистанци да напуснат страната. Йовчев бе начело на МВР през 2013 г., когато започна първата голяма бежанска вълна към България – от Сирия.

Според него при добра организация България може да се справи. Има и достатъчно кадри, които биха могли да отсеят опасните хора сред мигрантите.

"Проблем е, че няма общоевропейска концепция за това как да управляваме мигрантските потоци и да се погрижим за интеграцията на тези хора. В потока ще има хора с боен опит, с крайни ислямски разбирания, изповядващи салафизма. Влизането на тези хора на територията на Европа е много опасно. Ще има проблем с интеграцията на бежанците - те нямат образование, професионални умения, за да започнат работа, не знаят езика. Тези хора като култура и като ценностна система се различават много от нас. От тези неща ще произтекат заплахите и за България, и за Европа", каза Йовчев.

mediapool.bg