Кламер БГ - Новини: Полицаите излязоха на предупредителен протест

Полицаите излязоха на предупредителен протест

България

|
Вт, 04 Юли 2023г. 10:05ч.
Полицаите излязоха на предупредителен протест

Протестиращи пред Шесто РПУ в София.

Служители на МВР излязоха на предупредителен протест днес, съобщи най-големият синдикат в системата – СФСМВР. Полицаите няма да прекъсват работа, а ще изразят недоволство в почивките си.

В София полицаи ще излязат пред няколко районни управления. Очаква се пожарникари също да се присъединят.

Основното искане е за поне 10% увеличение на заплатите им. През уикенда от синдиката обявиха, че в представения от финансовия министър Асен Василев проектобюджет не е предвидена никаква индексация на възнагражденията, което е неадекватно.

Ако исканията им не бъдат чути, ще се стигне и до национален протест, обявиха от синдиката.

През последните години това е единственият ефективен начин за синдикатите да издействат дори и минимално увеличение на заплатите. Обикновено управляващите, независимо от коя партия, са чакат последния момент и тогава се опитват да потушат недоволството с допълнителни пари.

"Г-н Василев по принцип го познавам от доста отдавна, би трябвало да си спомня някои наши срещи и разговори. Би трябвало много добре да знае, че ние сме диалогични, винаги сме готови да разговаряме и да изслушваме аргументи, ако отсреща има такива. Има едно единствено условие и то е да сме подходящата група за конкретния разговор – за увеличение на заплати в МВР срещу реформи и реконструкции, не сме подходящият партньор за подобен разговор, тъй като не ние управляваме МВР'", коментира пред БНР председателят на синдиката Валентин Попов.

mediapool.bg