Кламер БГ - Новини: Полицаи осъдиха прокуратурата за 50 хил. лв.

Полицаи осъдиха прокуратурата за 50 хил. лв.

България

|
Ср, 21 Юни 2023г. 10:51ч.
Полицаи осъдиха прокуратурата за 50 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

Двама столични полицаи са осъдили прокуратурата да им плати обезщетение от общи 50 хил. лв. заради незаконни обвинения, съобщи lex.bg. Това са служителите Емануил Емануилов и Петър Георгиев, които бяха оправдани по обвиненията, че са нанесли лека телесна повреда на някогашния евродепутат от "Атака" Димитър Стоянов.

Случаят е от 30 юли 2008 г., припомня lex.bg. Тогава Емануилов, Георгиев и колегата им Васил Михайлов спрели привърженици на "Атака" на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски", които отивали към изграден палатков лагер до президентството във връзка с партиен митинг. Младежите се обадили на Димитър Стоянов, който пристигнал с лидера на партията Волен Сидеров и започнала разправия с полицаите, които задържали Стоянов и го отвели в районното управление, където по-късно го освободили.

По-късно обаче тримата са обвинени в незаконно задържане и нанасяне на лека телесна повреда на Стоянов. Полицаите бяха подсъдими цели 11 години. В крайна сметка през 2020 те бяха окончателно оправдани.

След това Емануилов и Георгиев завеждат искове за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Междувременно Михайлов е осъдил държавното обвинение за 20 хил. лв. на първа инстанция.

Пред съда показания са дали съпругите на двамата полицаи. Те са разказали, че заради незаконните обвинение и продължителността на процеса мъжете им са били много притеснени, че ще бъдат осъдени невинни. Те се срамували и се изолорали от близки и приятели.

Присъдените обезщетения не са окончателни и могат да се обжалват.

mediapool.bg