Кламер БГ - Новини: Пожарникари протестираха с искане 20% по-високи заплати

Пожарникари протестираха с искане 20% по-високи заплати

България

|
Съб, 19 Фев 2022г. 19:04ч.
Пожарникари протестираха с искане 20% по-високи заплати

Пожарникари протестираха с искане 20% по-високи заплати

Пожарникари от цялата страна протестираха в София с искане за по-високи заплати и яснота относно предстоящите структурни промени.

Протестното шествие бе организирано от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". То започна от площад "Независимост" в т.нар. Триъгълник на властта, премина под прозорците на Министерство на финансите и приключи пред сградата на Народното събрание.

Протестът започна с химна на България и отдаване на почит на Апостола на свободата Васил Левски. Имаше аплодисменти за огнеборците, които в момента са на работа, както и за полицаите, които се грижат за реда. Преминаването на линейка стана повод да бъдат аплодирани и медиците.

Протестиращите пожарникари обявиха, че недоволството им ще протече мирно.Те отправиха покана към управляващите да изкарат една смяна с тях, за да видят, че

"не са безсмъртни".

Когато няма разбиране, има протестиране, заявиха огнеборците. Те посочиха, че се срамуват от защитните облекла, с които работят. Те са дарение от Швейцария, но недостигат за всички.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" обяви, че възразява срещу заложените параметри в проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г., отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. Причината е, че не е заложено увличаване на заплатите, въпреки инфлация от 9 на сто.

В бюджета има предвидени 9 млн. лв. за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР.

За капиталови разходи са заложени 29.78 млн. лв.

при необходими 247 млн.лв. Сумата от близо 30 млн. лв. е около 12% от необходимата за поддръжка и основен ремонт на сграднияфонд на МВР, както и за придобиване на дълготрайни материални активи, посочват от синдиката.

Острият дефицит на социален диалог през последния месец между политическото ръководство на МВР и НСПС „Огнеборец”е породил и неинформираност за предстоящите реформи във ведомството. Медийните изяви на определени политици в същата насока, генерираха напрежение сред служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция "Национална система 112", посочват от синдиката.

Протестиращите са против преминаването на Медицинския институт на МВР към Министерство на здравеопазването. Това създава притеснения за осигуряването на адекватно лечение и анализирането на здравния статус на служителите от МВР, посочват от синдиката.

Настояваме за увеличаване на средствата за персонал с цел увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 г. и допълнителен ресурс в рамките на 100 млн. лв. за капиталови разходи, както и внасяне на яснота за предстоящите структурни реформи, заявяват още от "Огнеборец".

mediapool.bg