Кламер БГ - Новини: Асен Василев очаква планът за възстановяване да бъде одобрен през април

Асен Василев очаква планът за възстановяване да бъде одобрен през април

България

|
Нед, 20 Фев 2022г. 10:41ч.
Асен Василев очаква планът за възстановяване да бъде одобрен през април

Асен Василев, Снимка: Архив

Вицепремиерът Асен Василев очаква Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде формално одобрен от Европейската комисия чак през месец април, стана ясно от негово интервю за Нова телевизия в неделя.

България се забави най-сериозно с внасянето на плана, който трябва да подпомогне икономиката, за да се възстанови от пандемията от Covid-19. Предвидено е страната да получи 12.6 млрд. лв. по плана, но всички договори за изпълнението на проектите трябва да се сключат до края на 2023 г., а реализацията им трябва да приключи до 2026 г.

Преди да напусне властта, кабинетът на ГЕРБ отказа да внесе плана с обяснението, че това трябва да се направи от новото управление. Първото служебно правителство на Румен Радев също избегна внасянето, за да не поема твърди ангажименти за затваряне на въглищните централи. В крайна сметка вторият служебен кабинет се наложи да прати документа в Брюксел, което стана на 15 октомври 2021 г. Впоследствие обаче той получи сериозни критики от Брюксел заради липсата на ясни ангажименти за закриването на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

Заради смяната на властта Европейската комисия се съгласи на два пъти да увеличи сроковете за произнасяне по документа, така че кабинетът на Кирил Петков да внесе корекции по документа. Сега Асен Василев обясни, че се очаква до 15 март България да получи финално "да" от ЕК за плана, след което през месец април той се очаква да бъде формално одобрен.

Василев каза, че правителството е отговорило на всички препоръки на комисията, които са били предимно в секторите "Транспорт" и "Енергетика".

"Планът вече върви към частични последни корекции. Текат дискусии и очакваме одобрение във формалната връзка", обясни Василев.

Според финансовия министър е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г.

Относно енергетиката министърът обясни, че е поет ангажимент за 40% намаление на въглеродния отпечатък. "Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на екологичните стандарти към момента", посочи Василев. По думите му това са "Брикел" и "Бобов дол". "Така или иначе тези мощности почти не работят последните години. Мисля че са подали общо четири или пет процента от въглищната енергия", добави вицепремиерът.

mediapool.bg