Кламер БГ - Новини: Пожар в склад за гориво в Севастопол след атака с дронове

Пожар в склад за гориво в Севастопол след атака с дронове

Свят

|
Съб, 29 Апр 2023г. 18:15ч.
Пожар в склад за гориво в Севастопол след атака с дронове

Пожарът в склад за гориво в Севастопол, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожар в резервоар за гориво избухна в събота сутринта в окупирания от Русия полуостров Крим. По данни, съобщени от ТАСС, огънят е обхванал площ от 1000 кв. м.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в канала си в Телеграм, че по предварителни сведения пожарът е започнал след удар с безпилотен летателен апарат.

В ранния следобед Развожаев съобщи, че пожарът е потушен. "Откритият огън на площ от 1000 квадратни километра е потушен", написа Развожаев "Телеграм".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-рано през деня той каза, че при нападението е бил ранен един човек, като по първоначална информация нефтохранилището е било ударено от два дрона.

Поставеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов от своя страна съобщи "Телеграм", че силите за противовъздушна отбрана и електронна борба в събота са свалили два дрона над Кримския полуостров.

Десет цистерни с петрол са били унищожени при днешния пожар в склад за гориво в Севастопол, заяви по-късно украинското военно разузнаване, цитирано от ДПА.

"Общият им обем е около 40 000 тона", заяви Андрий Юсов, говорител на украинската разузнавателна служба ГУР. "Това е божие наказание особено за убитите граждани на Уман, сред които има и 5 деца", допълни той, имайки предвид ракетната атака, която Русия нанесе ден по-рано срещу разположения в Централна Украйна град.

Киев не пое отговорност за нападението. В същото време Юсов подчерта, че в бъдеще ще има още експлозии като днешната и призова жителите на Крим да стоят надалеч от военни обекти. Според украинския говорител петролният склад е използван от руския Черноморски флот.

mediapool.bg