Кламер БГ - Новини: САЩ обвиниха Китай, че възпрепятства филипинските кораби

САЩ обвиниха Китай, че възпрепятства филипинските кораби

Свят

|
Нед, 30 Апр 2023г. 11:55ч.
САЩ обвиниха Китай, че възпрепятства филипинските кораби

Снимката е илюстративна

САЩ призоваха Китай да спре да възпрепятства филипинските кораби в Южнокитайско море и обещаваха да подкрепят Филипините в момент на изостряне на геополитическото напрежение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Призоваваме Пекин да прекрати своето провокативно и опасно поведение", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

В петък Филипините обвиниха китайската брегова охрана, че използва "агресивни тактики". Това се случи след инцидент, свързан с филипински патрул на бреговата охрана в близост до контролирана от Филипините плитчина. Мястото се намира на 195 км от филипинското крайбрежие.

В плитчината е разположен малъкфилипински военен контингент. През февруари Филипините заявиха, че китайски кораб е насочил "лазер с военно предназначение" към един от неговите кораби за снабдяване.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море. Международно арбитражно решение от 2016 г. отхвърли тези претенции, които нямат правно основание.

В петък министерството на външните работи на Китай заяви, че филипински кораби са навлезли в китайски води и са извършили провокативни действия.Държавният департамент заяви, че Вашингтон "подкрепя нашите филипинските съюзници в поддържането на основания на правила международен морски ред".

mediapool.bg