Кламер БГ - Новини: Погребението на Елизабет ІІ е струвало близо 162 млн. лири

Погребението на Елизабет ІІ е струвало близо 162 млн. лири

Свят

|
Четв, 18 Май 2023г. 18:20ч.
Погребението на Елизабет ІІ е струвало близо 162 млн. лири

Най.големите разходи за погребението на Елизабет ІІ са направени от вътрешното министерство, архивна снимка ЕПА/БГНЕС

Погребението на британската кралица Елизабет ІІ и съпътстващите го събития са стрували на правителството приблизително 162 млн. лири, съобщи финансовото министерство, цитирано от ББС в четвъртък.

Държавното погребение на монарха се състоя на 19 септември 2022 г. и бе предшествано от поклонения пред тялото на Елизабет ІІ и последвано от редица церемонии.

Най-големите разходи са били покрити от Министерството на вътрешните работи – 74 млн. паунда, и Департаментът по медии, култура и спорт – 57 млн. паунда. Министерството на транспорта е изхарчило над 2.4 млн. лири, а на отбраната – близо 2.9 млн. лири. Шотландското правителство е направило разходи за близо 19 млн. лири, а правителствата на Уелс и Северна Ирландия – над 2 млн. паунда.

След смъртта на кралицата на 8 септември 2022 г. на 96 години във Великобритания последва десетдневно отдаване на почит. Ковчегът с починалата кралица бе положен за 24-часово бдение в единбургската катедрала "Сейнт Джилс, след което бе транспортиран до Уестминстърското абатство в Лондон, където хиляди чакаха с часове на километрична опашка, за да й отдадат почит.

За погребението на кралицата дойдоха световни лидери, а службите бяха гледани от милиони зрители по света, преди тялото й да бъде положено в замъка "Уиндзор"..

Това бе първото държавно погребение във Великобритания след това на сър Уинстън Чърчил през 1965 г. и най-голямото церемониално събитие от Втората световна война.

mediapool.bg