Кламер БГ - Новини: Молдова вече е независима от руския газ, заяви премиерът Дорин Речан

Молдова вече е независима от руския газ, заяви премиерът Дорин Речан

Свят

|
Пет, 19 Май 2023г. 13:21ч.
Молдова вече е независима от руския газ, заяви премиерът Дорин Речан

Дорин Речан

Република Молдова е вече независима от руския газ, заяви премиерът на страната Дорин Речан на форум за сигурност, който се провежда в Букурещ , съобщава информационният сайт Зиаре.

Ако в началото на войната на Русия срещу Украйна 100 процента от енергията, потребявана в Молдова, идваше от Русия, то днес Молдова не зависи от Русия за снабдяването си с енергия, заяви молдовският премиер на конференцията „Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите“.

Молдова вече не потребява природен таз от Русия, страната е напълно интегрирана в европейската енергийна мрежа от техническа и търговска гледна точка, каза Дорин Речан. Той допълни, че Румъния е помогнала на страната му да се справи с енергийните предизвикателства.

Премиерът на Молдова каза още, че статутът на неутралитет се е доказал неефективен, както и в случая на Украйна, която бе нападната от Русия. Според него това, което се случва днес в Украйна, доказва, че мнозина не са си извадили поука от миналото, а именно от световните войни.

Република Молдова направи огромен скок в разбирането какво означава статут на неутралитет и разбрахме, че този статут не ни защитава. И че Русия не спазва този статут. Сега в Молдова се води сериозна дискусия за укрепването на капацитета за отбрана, каза Речан и допълни, че бюджетът за отбрана е бил удвоен, а по отношение на сигурността страната е изготвила ясен план за увеличаване на капацитетите за отбрана и по-интензивно участие в мисии по отбрана, включително учения за интероперативност по стандартите на НАТО.

Той изказа благодарност на НАТО и ЕС за подкрепата за развитие на капацитета за отбрана на Молдова.

Премиерът Речан уточни, че има още много работа за вършене по отношение на обезпечаване на сигурността на страната в дългосрочен план, а по този въпрос той трябва да говори открито и честно, за да обясни на населението контекста, в който се намира Република Молдова и дългосрочните стратегии.

mediapool.bg