Кламер БГ - Новини: Проруска партия подкрепи Ердоган

Проруска партия подкрепи Ердоган

Свят

|
Пет, 19 Май 2023г. 14:26ч.
Проруска партия подкрепи Ердоган

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Председателят на Патриотичната партия Догу Перинчек обяви подкрепата на партията си за действащия президент Реджеп Тайип Ердоган за втория тур на президентските избори, насрочен за 28 май, пише в. "Сабах", цитиран от БТА.

На пресконференция в Истанбул Перинчек прикани хората да гласуват за Ердоган, като същевременно критикува съперника на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на опозиционния Национален алианс.

Патриотичната партия, която не издигна свой кандидат в президентската надпревара, спечели над 53 000 гласа на парламентарните избори. Тя се обявява за "антиимпериалистическа" и се застъпва за по-тесни връзки с Русия и Китай.

Перинчек заяви, че Турция води въоръжена борба срещу заплахите по "оста на Съединените щати и Израел" и се противопоставя на "западните империалисти" в областта на икономиката, сигурността и културата.

Кълъчдароглу зае роля в проекта, изготвен от Съединените щати и Израел срещу Турция, и открито си сътрудничи с терористичните групировки ПКК и ФЕТО, каза Перинчек.

От друга страна, президентът Ердоган води балансирана политика спрямо противници и приятели, допълни той.

mediapool.bg