Кламер БГ - Новини: Повечето хора в Русия твърдят, че са щастливи, психиатър обяснява защо

Повечето хора в Русия твърдят, че са щастливи, психиатър обяснява защо

Свят

|
Пет, 10 Дек 2021г. 11:38ч.
Повечето хора в Русия твърдят, че са щастливи, психиатър обяснява защо

Сн. ЕПА/БГНЕС

Повечето жители на Русия - 84 на сто - се смятат за щастливи хора. Това показва анкета, осъществена през ноември от руския център ВЦИОМ, съобщава официозът "Росийская газета", цитиран от БТА.

Хората във федерацията са доволни от своето здраве и от здравето на близките си (29 процента). Те са щастливи, защото имат семейство (27 на сто), деца (22 на сто), доволни са от живота като цяло (21 на сто) или са си намерили добра работа (20 процента).

Сред факторите, влошаващи социалното им самочувствие, се посочват положението в страната (8 процента), цялостният недостиг на материални средства (7 на сто), липсата на стабилност (6 на сто) и проблемите в семейството (5 процента).

Половината жители на Русия са убедени, че щастливите и нещастните хора в обкръжението им са приблизително поравно. Една трета от запитаните смятат, че повечето им близки и познати са щастливи, а 13 процента - че повечето са нещастни.

Данните от подобни допитвания не бива да се тълкуват твърде оптимистично, предупреждават социолозите. Те изтъкват, че не само в Русия, но и навсякъде, запитат ли някого "Щастливи ли сте?", отговорът е "да".

"Нали няма как да отвърнеш на анкетьора, че си лузър и будала", пояснява психиатърът Вячеслав Тарасов, изследващ проблемите на масовото съзнание.

mediapool.bg