Кламер БГ - Новини: Байдън е обещал "допълнителен военен потенциал" на страните по източния фланг на НАТО

Байдън е обещал "допълнителен военен потенциал" на страните по източния фланг на НАТО

Свят

|
Пет, 10 Дек 2021г. 12:01ч.
Байдън е обещал "допълнителен военен потенциал" на страните по източния фланг на НАТО

Джо Байдън, Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е обещал на страните от НАТО в Централна и Източна Европа "допълнителен военен потенциал" и че те ще участват в решенията за региона. Той е направил това по време на конферентен телефонен разговор снощи с лидери на държавите от т.нар. Букурещки формат, съобщи съветник на литовския президент, цитиран от Ройтерс.

Байдън е изразил надежда, че скоро ще бъдат обявени срещи на високо равнище с Русия и водещи членове на НАТО, за да бъдат обсадени безпокойствата на Москва и евентуално "снижаване на температурата по източния фронт, каза съветникът.

Президентът на Литва Гитанас Науседа е поискал в балтийските държави от алианса да бъдат дислоцирани за постоянно американски войници. Байдън е уверил събеседниците си, че без тяхно знание няма да бъдат вземани решения за региона.

В разговора е участвал и българският президент Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Подходи за решаване на кризата в Украйна чрез деескалация на напрежението и стриктното изпълнение на Минските споразумения, както и укрепването на отбранителните способности на страните-членки на НАТО, са били сред на акцентите на разговора. Потвърдена е била готовността на Алианса да продължи да води диалог с Русия за постигането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна, както и за своевременно гарантиране на сигурността на отделните държави членки при ескалация на напрежението между Русия и Украйна, се посочва в съобщението.

mediapool.bg