Кламер БГ - Новини: Повече хора са готови да станат донори и да дадат съгласие за техен близък

Повече хора са готови да станат донори и да дадат съгласие за техен близък

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 13:16ч.
Повече хора са готови да станат донори и да дадат съгласие за техен близък

За месец и половина, откакто стартира кампанията на здравното министерство "Да! За живот!", целяща да популяризира донорството, съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи или да дадат съгласието си за техен близък.

Делът на хората, които лично са съгласни да станат донори се е увеличил от 35% на 51%, а тези, които са склонни да дадат съгласие за техен близък се е повишил от 32% на 46%. Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията – 72.4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37.1% от незапознатите. Това стана ясно от оповестените обществени нагласи към кампанията "Да! За живот!", представени от Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч". Проучването показва, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те самите са научили нови неща за донорството.

"Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек, дали да бъде донор или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство", коментира Димитрова.

Цялостният анализ на данните сочи, че кампанията е променила отношението към донорството в положителна посока. Първата стъпка е успешна, но за да се постигне трайна промяна, не само в нагласите, но и в решенията и поведението на хората, е необходимо разговорът, предоставянето на информация и конкретните инициативи да продължат.

"Настоящият Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки действа от 14 години, но за първи път оттогава досега се прави планирана, организирана и целенасочена информационна кампания. Спорадичните прояви през годините, оказа се, не могат да въздействат върху обществените нагласи. С кампанията "Да! За живот!" успяхме да постигнем висока информираност по отношение на донорството и трансплантацията". Това заяви зам.-директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проф. Петко Салчев.

В рамките на кампанията бяха разпространени 50 хил. донорски карти. за съгласие за донорство. Те нямат правна стойност, но могат да дадат информация на близките на човек какво решение е взел относно донорството приживе.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова обяви, че заради огромния граждански интерес към донорските карти и добавената им стойност за повишаване обществената информираност по темата, министерството е предвидило следващ тираж от 35 хил. карти, част от които ще бъдат предоставени на областните структури на БЧК.

Национална програма за насърчаване на донорството

Преди ден Министерския съвет прие Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в България 2019 г. – 2023 г. Целта

на програмата е да се подобри организационният модел на донорството и трансплантацията на органи в страната и да намали диспропорция между необходимостта от органи и осигуряването им.

Основните насоки, за да бъде подобрена дейността по донорство и трансплантация, включват: ангажиране на големите лечебни заведения в системата на трансплантационния процес; за по-малките лечебни заведения – изготвяне на логистичен план за трансфер до донорски или трансплантационен център; въвеждане на програма за оценка и кондициониране на донори; обучение на лекарите; контрол на свършената работа; отчитане и анализиране на резултати, с цел подобряване на настоящия модел и други. За да бъде ефективно управлявана и координирана Националната програма, се предвижда сформиране на Национален координационен съвет.

В изпълнение на програмата ще бъде определен национален координатор, шестима регионални координатори по донорство и до 30 областни координатори, от които до трима за София-град.

Отделно от това в договорите за управление на изпълнителните директори на лечебните заведения, извършващи дейности по донорство, ще бъде вписана и тяхната изрична отговорност за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори с установена мозъчна смърт.

По отношение дейностите по установяване на потенциален донор – предстои актуализиране на процедурите за оценка на потенциалните донори; ще бъдат разработени механизми за улесняване на идентифицирането на донорите на органи, ще бъде закупено и

ново оборудване.

mediapool.bg