Кламер БГ - Новини: Граждани настояват държавата да спре изграждането на новата детска болница върху стар строеж

Граждани настояват държавата да спре изграждането на новата детска болница върху стар строеж

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 15:10ч.
Граждани настояват държавата да спре изграждането на новата детска болница върху стар строеж

Над 3000 граждани и организации подкрепиха отворено писмо до институциите за спиране на обществената поръчка за изграждането на Националната детска болница върху недовършеното 30 години скеле на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

Те настояват Министерството на здравеопазването да спре поръчката, защото тя не гарантира строителството на качествена, безопасна и отговаряща на съвременните разбирания детска болница.

"Обществената поръчка представлява недопустим компромис с детското здравеопазване и злоупотреба с общественото доверие", се посочва в писмото.

Какво предвижда поръчката?

Проектът за националната детска болница е на стойност 95.4 млн. лева и за строителството ѝ има постъпили три оферти от строителни фирми - "Главболгарстрой", "Трейс Груп Холд" и консорциум с участието на "Климатроник" ЕООД и мексиканската фирма "Иновасионес Техникас Ен Симентасион". Победителят се очаква да бъде обявен след Нова година, но и тримата участници са представили сравнително постен опит в изпълнението на подобни проекти, става ясно от документацията към обществената поръчка. Плановете на МЗ предвиждат на площ от 45 000 кв. м. върху старото скеле с два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена да се подслони бъдещата Национална детска болница. Тя ще разполага с 350-400 легла и в нея трябва да влязат съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения.

Родители, лекари и медицински специалисти, архитекти и инженери обаче са се обединили около искането поръчката да бъде спряна и да се направи проект на нова, истински модерна и отговаряща на съвременните потребности и тенденции в педиатрията болница .

Съпротивата срещу проекта продължава

Поръчката на МЗ вече беше обжалвана пред КЗК и съда от Камарата на архитектите, но ВАС отхвърли жалбата и аргументите, че с нея се предпоставя некачествено и опасно строителство. Въпреки това Камарата на архитектите обяви, че ще се бори за нова визия на детската болница, независимо от съдебното решение и ще сезира всички национални и европейски институции - президентство, омбудсмана, Министерския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент, ОЛАФ и други органи, които имат отговорност към разходването на европейски средства в България.

Сега срещу доизграждането на новата болница върху старото скеле се присъединяват и хиляди граждани, както и организации. Сред подкрепилите организации са Гражданска инициатива "Подкрепи педиатрията", Камарата на архитектите в България, Национална мрежа на децата, Общност "Мостове", Фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", Фондация "Нашите недоносени деца", Гражданска инициатива "Спаси, дари на", Фондация "Спина бифида и хидроцефалия България" и много други.То е адресирано до президента, председателя на парламента, премиера, председателя на парламентарната здравна комисия, омбудсмана, ръководителя на представителството на ЕК.

От Министерството на здравеопазването засега не обмислят промяна в плановете си за финанлизиране на обществената поръчка, след като съда даде зелена светлина за това.

Защо новата болница не трябва да е върху стария строеж?

"Ние, представители на българските родители, лекари и медицински специалисти, архитекти, инженери и данъкоплатци, се обръщаме към Вас с призив за отговорно отношение към здравето на децата. Спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница!", се казва в отвореното писмо на гражданите до институциите.

В него се посочва, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца. "България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Това закъснение струва години изпитания за болните деца, техните семейства и лекуващи лекари. Днес можем да използваме натрупания световен опит и да създадем съвременно лечебно заведение, което отговаря на нуждите и стандартите за най-добра грижа за здравето на децата от цяла България – само през 2019 г. през Специализираната болница за активно лечение на детски болести са преминали 5569 деца, от които 2223 – от София, и 3346 – от страната. Вместо това Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на Александровска болница и определя цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години", се казва още в писмото.

В него се припомнят и някои от аргументите, с които КАБ обжалва поръчката в съда: за дом на бъдещата детска болница е избран полуразрушен строеж, изоставен преди повече от 30 години и определен за премахване от Столична община през 2011 г.; сградата противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство; заложени са минимални или липсващи изисквания за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите. Освен това се посочва, че уникални за страната ни детски клиники се "обединяват в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение".

Не на последно място се отбелязва, че се предвижда разход от над 90 млн. лв. от нашите данъци за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена.

"Довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците", пише още в писмото.

"Изискванията на Министерството на здравеопазването противоречат грубо на интереса на държавата като възложител. Противоречат грубо на обществения интерес.

Обществената поръчка представлява недопустим компромис с детското здравеопазване и злоупотреба с общественото доверие", се посочва в писмото.

"Българските деца не заслужават стара, неудобна и опасна сграда вместо нова болница!

Настояваме определените средства да бъдат вложени в изграждането на модерно лечебно заведение, отговарящо на стандартите за съвременна детска медицина и специфичните нужди на страната ни.Настояваме за нова обществена поръчка и за конкурс с ново задание, за чието изготвяне да бъдат привлечени компетентни и опитни професионалисти от гилдиите на архитектите и инженерите, лекарите, медицинските специалисти и медицинските технолози като гаранция за прозрачност на процеса и качество на проекта, както и да се вземе предвид мнението на самите деца и родители като крайни ползватели на инвестицията. Единствено така държавата ще потвърди декларираната загриженост към здравето на децата.

Настояваме държавата да изгради нова, истинска детска болница, осигуряваща цялостна, комплексна, съвременна и пълноценна грижа за децата на България за поколения напред", се казва още в писмото.

Можете да подкрепите отвореното писмо тук

mediapool.bg