Кламер БГ - Новини: Управителят на НЗОК: Няма текст как да се разпределят парите от пътеки за заплати на лекари и сестри

Управителят на НЗОК: Няма текст как да се разпределят парите от пътеки за заплати на лекари и сестри

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 17:01ч.
Управителят на НЗОК: Няма текст как да се разпределят парите от пътеки за заплати на лекари и сестри

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев заяви, че до момента няма постъпило предложение към Националния рамков договор (НРД) за това как ще се разпределят приходите от клинични пътеки за заплати на лекари и медицински сестри. Това беше многократно обещано както от здравния министър, така и от Българския лекарски съюз за да се отговори на исканията на протестиращите медицински сестри за намаляване на ножицата във възнагражденията.

"Няма законов текст, който да задължи Здравната каса (НЗОК) и Лекарския съюз (БЛС) да посочват в Националния рамков договор (НРД) каква част от приходите на болниците са за заплати", съобщи Дечев в четвъртък пред БНР.

Министърът на здравеопазването трябва да изготви такава нормативна промяна, която да разрешава текст, свързан с разпределението на средствата на работни заплати в предстоящия рамков договор, смята той.

"За съжаление, въпреки че БЛС публично тиражира, че те са обсъждали, в решенията на техния събор отпреди няколко дни липсва изобщо коментар на тази тема (за разпределение на парите за заплати, залегнало в НРД -бел. ред). Просто напоследък се тиражират едни обещания към медицинските сестри, към съсловието, всъщност обаче такова не е постъпвало в НЗОК и в официалните документи, които ни бяха предоставени от този събор", обясни Дечев.

Според стандартите за финансова дейност, утвърдени с наредба на министъра, държавните и общински болници са задължени да имат правила за разпределение на работните заплати. Това да се впише в рамковия договор, като то важи и за частните болници, настояват от НЗОК.

"Ние ще предложим такива текстове, които да залегнат в НРД, а именно - че тогава, когато лечебното заведение кандидатства за договор с НЗОК, то би трябвало да предложи именно тези правила за разпределение на работната заплата".

Текстовете за разпределението на заплатите все още се прецизират, което беше потвърдено по-рано в четвъртък и от здравния министър Кирил Ананиев, който каза, че те са в процес на уточняване.

Миналата седмица БЛС предложи в НРД да се запише, че болниците не могат да плащат по-малко от 35% от месечния приход на лечебното заведение от НЗОК за възнаграждения на лекари и специалисти по здравни грижи.

Предложението на БЛС е 22% да са за лекарите и 13% за специалисти по здравни грижи - медицински сестри, лаборанти, акушерки и др.

За сравнение по-рано здравният министър предлагаше 50% от приходите да са за заплати. Също така той предлагаше заплатите на санитар, сестра и лекар да са в съотношение 1 : 1.7 : 2.2. Какво ще е окончателното разпределение, коего ще залегне в НРД, все още не е ясно.

mediapool.bg