Кламер БГ - Новини: Повече от 700 мигранти са достигнали испанските брегове за два дни

Повече от 700 мигранти са достигнали испанските брегове за два дни

Свят

|
Пон, 12 Септ 2022г. 15:50ч.
Повече от 700 мигранти са достигнали испанските брегове за два дни

Сн. БГНЕС, архив

Само в рамките на два дни над 700 мигранти са достигнали до испанските брегове с различни плавателни съдове. Те са главно от Африка, като сред тях има и много жени и деца, съобщи БНР.

Мигрантският натиск към испанските брегове не стихва. Само през уикенда на Балеарските острови са пристигнали 22 лодки с 371 мигранти на борда, от които 16 жени. 12 плавателни съда са акостирали на остров Палма де Майорка, 9 на Форментера и един на Ибиса. В същото време почти 300 мигранти са слезли на различни места в Андалусия.

Екипите на Червения кръст са оказали помощ на 71 мигранти, спасени близо до брега на Алмерия. На 10 морски мили южно от Картахена са прихванати плавателни съдове с 31 души на борда.

Близо до Аликанте е заловен друг с няколко малолетни от алжирски произход.

Според Комисията по правата на човека към мароканското правителство миграционната ситуация "ще се влоши" още повече заради бедността, войните и изменението на климата, което се усеща по-силно на африканския континент. Техният призив е за незабавно преразглеждане на миграционната политика и международното сътрудничество в тази област.

Испания от своя страна обмисля да разреши почти 200 000 висящи дела на мигранти, поискали разрешения за пребиваване и работа в страната. Само за миналата година са регистрирани близо 867 000 желаещи да останат за постоянно на територията ѝ.

mediapool.bg