Кламер БГ - Новини: Във всички храмове в Сърбия ще се чете молитва за светостта на брака и семейството

Във всички храмове в Сърбия ще се чете молитва за светостта на брака и семейството

Свят

|
Вт, 13 Септ 2022г. 09:31ч.
Във всички храмове в Сърбия ще се чете молитва за светостта на брака и семейството

Във всички храмове в Сърбия ще се чете молитва за светостта на брака и семейството

Сръбският патриарх Порфирий заяви, че на всички служби в храмовете в Сърбия от вторник ще се чете молитва за светостта на брака и семейството, съобщи агенция Бета.

Патриархът е решил част от всички богослужения в храмовете и манастирите на Сръбската православна църква да бъде молитва за светостта на брака и семейството, хармонията и мира между хората.

Както съобщи Сръбската православна църква (СПЦ), патриарх Порфирий е заявил, че решението е взето предвид предизвикателствата и изкушенията, пред които са изправени църквата и вярващите.

Патриархът каза в неделя, че са против провеждането на проявата Европрайд, тъй като според него целта на тази проява е не просто разходка и забавление, а "прекрояване на ценностите и обществото, начина на живот".

Според него ЛГБТ+ общността е неприемлива за православните християни, подчертавайки, че те "не могат да приемат налагането на нови социални норми, които не са разпространени от Бога".

Порфирий поиска още учебникът по биология в раздела за полова идентичност да бъде оттеглен, тъй като смята, че налага ЛГБТ+.

Вчера в Белград бе официално открита общоевропейската проява на ЛГБТ+ общността Европрайд 2022, съобщи вестник „Данас“. Седмицата на гордостта трябва да завърши с шествие на 17 септември, което властите в Сърбия обявиха, че забраняват.

mediapool.bg