Кламер БГ - Новини: Изходът от референдума в Турция е на кантар

Изходът от референдума в Турция е на кантар

Балкани

|
Пет, 31 Март 2017г. 12:35ч.
Изходът от референдума в Турция е на кантар

Свикналият на изборни успехи режим на президента Реджеп Ердоган първоначално сравняваше с "разходка" предстоящото гласуване на референдума за конституционните промени, но две седмици и половина преди него управляващите в Анкара вървят по пътя на Голгота и по всичко личи, че нещата висят във въздуха. Така гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА, коментира настроенията в Турция дни преди допитването, което може да концентрира властта в ръцете на президента.

"Дори и Ататюрк би казал "да" на реферндума", обяви преди дни самият Ердоган, отговаряйки на своите критици. На свой ред турските гласоподаватели обаче дават индикации, че могат да флиртуват и с "не"-то.

Социологическите сондажи предвещават оспорвана битка.

Много от тях дори дават преднина на тези, които биха казали "не" (агенция "Гезиджи" им отрежда 51%, а агенциите АКАМ и ТЕМИС смятат, че те ще са 57 на сто).

Значително изтичане на гласове в посока на отговора "не" се наблюдава в редиците на избирателите на Партията на националистическото действие (MHP), чието ръководство е на страната на Ердоган и подкрепя положителния вот. Възможно е между 50 и 75% от избирателите на националистическата формация на Девлет Бахчели да гласуват с "не" или да се въздържат.

Тенденции в посока на демобилизация на електората (очевидно по-слаби, но достатъчно тревожни) се забелязват дори и сред поддръжниците на управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган. Пред в. "Хюриет" директорът на авторитетната социологическа агенция "Конда" обяви, че "все още има колебаещи се избиратели и в самото ядро на Партията на справедливостта и развитието".

Когато преди дни премиерът Йълдъръм събра бивши министри в Анкара, за да начертаят стратегия, от срещата отсъстваха бившият турски премиер Ахмет Давутоглу и предишният турски президент Абдуллах Гюл.

Привържениците на негативния вот от своя страна (кемалистите от Народно-републиканската партия, прокюрдски настроените от преследваната Демократична партия на народите и др.) изглеждат по-сплотени по пътя към урните. Показателна в тази насока е позицията на обявената извън закона като терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), призовала своите привърженици да не се въздържат на референдума, а да гласуват с "не".

От тази гледна точка режимът на Ердоган се разграничава от предизборната си реторика и показва, че явната му цел е да привлече възможно повече гласоподаватели, не само от средите на кемалистите, но и от средите на кюрдите.

Турският премиер говори на кюрдски в опит да спечели поддръжници

Миналата седмица Йълдъръм говори на кюрдски език по време на агитация в Югоизточна Турция.

Той поясни също, че Партията на справедливостта и развитието няма да се ангажира със съвместни предизборни акции с националистите, макар че двете политически сили са единствените, чиято кампания е в посока на положителния вот на референдума.

Всичко това се случва непосредствено след като турското правителство прие с почести в Анкара лидера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

Продължавайки приятелската си агитация спрямо кюрдите, Ердоган и Йълдъръм готвят дори голям предизборен митинг в Диарбекир на 1 април.

По БТА

mediapool.bg