Кламер БГ - Новини: По-високи данъци за близо 15 000 собственици на жилища в Банкя и Панчарево

По-високи данъци за близо 15 000 собственици на жилища в Банкя и Панчарево

България

|
Вт, 04 Дек 2018г. 17:53ч.
По-високи данъци за близо 15 000 собственици на жилища в Банкя и Панчарево

Над 14 800 собственици на имоти в Банкя и Панчарево ще плащат по-висок данък сгради за имотите си през следващата година. Увеличението ще е около 2.5 пъти. Причината са промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), според които втори имот в курорти се облага с по-висока данъчна ставка. Поради това от Столичната община предлагат изменение на наредбата за местните данъци и такси.

"Според публикуваните на 27 ноември т.г. в "Държавен вестник" промени в ЗМДТ, от следващата 2019 г. собствениците на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради. Това няма да важи за имоти, които са регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма и собственикът им плаща съответните данъци и такси за това", съобщи на профила си във Фейсбук зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Тези изменения бяха дадени от президента Румен Радев на Конституционния съд, но така или иначе вече са в сила.

На територията на Столичната община законовите промени засягат Банкя, който е със статут на балнеолечебен курорт от национално значение, и Панчарево - балнеолечебен курорт от местно значение. Засегнати са и собствениците на сгради в Природен парк "Витоша" - климатичен планински курорт от местно значение.

От администрацията предлагат общинският съвет да приеме минималните ставки за данък сгради, определени в закона. Така за второ жилище в Банкя плащането ще е равно на 5 промила от данъчната оценка на имота. За второ жилище в Панчарево и на територията на парк "Витоша" ставката ще е 4.5 промила. Ако предложението бъде прието от общинския съвет, собствениците на второ жилище в курортите на територията на Столичната община ще плащат около 2.5 пъти по-високи данъци за тях. До тази година имотите им се облагат с 1.85 на хиляда върху данъчната оценка.

По данни от данъчната система на Столична община засегнатите от новия, по-висок данък партиди в гр. Банкя ще бъдат 14 152, а в Панчарево – 677.

Промяната не важи за хората, които притежават основно жилище в тези райони на общината. Данъкът за него по закон се редуцира наполовина. Ако обаче се установи, че даден собственик е посочил повече от един имот като "основно жилище" на територията на цялата страна, той ще загуби правото си на 50% отстъпка за основното и ще плаща пълен данък за всеки от имотите си, уточнява Барбалов.

Към момента декларирането на няколко основни жилища в страната трудно може да се установи, тъй като регистрите на отделните общини не са свързани. Възможно е да се засекат само опити за заобикаляне на разпоредбите в рамките на Столичната община, тъй като от няколко години системите на данъчните служби в отделните райони са свързани помежду си.

Администрацията предлага и промени в изчисляването на данъците за автомобилите, регистрирани в София. Това също се налага заради промени в Закона за местните данъци и такси, с които данъкът за колите се изчислява по нов начин и зависи от мощността, годините на колата и екологичността ѝ.

Както заяви преди време, зам.-кметът Барбалов е заложил минималните коефициенти, определени от закона. Тогава той обясни, че всички собственици на автомобили ще плащат различни данъци догодина, но не каза за колко от тях сумата ще се увеличи и за колко ще намалее. Той обеща общината да пусне онлайн калкулатор за изчисляване на сумата за всеки конкретен автомобил.

Така, ако общинарите приемат предложението на администрацията, за колите с мощност до 55 киловата ще се плащат по 34 стотинки за всеки киловат. За тези от 55 до 74 киловата ставката е 54 стотинки за киловат. За автомобилите с мощност над 74 киловата и до 110 киловата - по 1.10 лева на киловат, за категорията до 150 киловата - по 1.23 лева. За автомобилите с мощност над 150 киловата до 245 киловата ставката е 1.60 лева на киловат, а за тези над 245 киловата - 2.10 лева на киловат.

Стойността, изчислена на базата на мощността, ще се коригира с коефициент в зависимост от възрастта на колата. За автомобили над 20 години той е 1.1. За колите между 15 и 20 години увеличение няма. За по-новите коли ще се плащат по-високи суми, като за тези до 5 години коригиращият коефициент е най-висок - 2.3.

Третият компонент при определянето на данъка е екологичният. Той се изчислява според екостандарта на колата и е в рамките от 0.40 за автомобили, които отговарят на стандарта Евро 6, до 1.10 за тези, които отговарят на най-ниските стандарти Евро 1 и 2. До момента този компонент отсъстваше от формулата за определяне на данъка, но имаше намаление за собствениците, чиито автомобили имат катализатори.

mediapool.bg