Кламер БГ - Новини: По 100 лева допълнителни стипендии за добри студенти по важни специалности

По 100 лева допълнителни стипендии за добри студенти по важни специалности

България

|
Четв, 23 Ян 2020г. 15:40ч.
По 100 лева допълнителни стипендии за добри студенти по важни специалности

По 100 лева допълнително месечна стипендия ще получават добрите студенти по специалности, които държавата смята за важни. В това число влизат младежите, които учат "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство" и по защитената специалност "Хидростроителство".

Решението беше прието в четвъртък от правителството, съобщи правителствената пресслужба.

Стипендиите ще се отпускат на студенти, чиито резултат от матурата по български език е в 10-те процента на най-добрите постижения за страната, а оценката от втората матура по предмет по избор е над средната за страната. Ако младежите са държали матура по математика, физика или химия, могат да получат стипендия за посочените специалности, ако оценката им от зрелостния изпит по тези предмети е в 30-те процента на най-добрите резултати, а тази от матурата по български е над средната за страната.

Стипендиите ще се отпускат от следващата учебна година, а въвеждането им цели да мотивира най-добрите ученици да се запишат в специалности, за които има или предстои глад за кадри.

Променя се и начинът, по който правителството ще определя броя на първокурсниците по отделни специалности, за които образованието се плаща и от бюджета. Той ще е обвързан с в по-голяма степен с броя на завършващите средно образование и с търсенето на пазара на труда.

"Предложените промени имат за цел да надградят политиката на МОН за обезпечаване пазара на труда с необходимите кадри, придобили съответната степен на висше образование, в средносрочен и дългосрочен план. Те следва да ограничат такива специалности, често неефективни и дублиращи подобни в други висши училища, които са довели до пренасищане с кадри в едни направления и професии за сметка на недостиг в други", пише в съобщението на правителствената пресслужба.

mediapool.bg