Кламер БГ - Новини: Трима руснаци са обвинени за отравянето на Гебрев

Трима руснаци са обвинени за отравянето на Гебрев

България

|
Четв, 23 Ян 2020г. 16:51ч.
Трима руснаци са обвинени за отравянето на Гебрев

Трима руски граждани са с обвинения, че са се опитали да убият оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. с неизвестно вещество, съобщи прокуратурата в четвъртък. Руснаците, чиито имена не се споменават, се издирват чрез Интерпол и с европейска заповед за арест. Обявени са и чрез Шенгенската информационна система.

Според прокуратурата те са се опитали да убият Гебрев между 28 април и 4 май 2015 г. На първата дата бизнесменът е приет в болница след тежко отравяне. В същия период е направен опит да бъдат убити синът му Христо Гебрев, както и директор във фирмата му "Емко". Синът на бизнесмена е приет в болница на 5 май.

С половин уста

С повдигането на обвинения на руски граждани прокуратурата плахо признава за руска връзка с опита за убийство. Всичко обаче свършва дотук. Не са посочени нито имената на обвиняемите, нито има информация искани ли са някакви данни за тях от руските институции. Освен това не се знае дали става дума за офицери от руското военно разузнаване ГРУ, както твърдеше в свои публикации разследващият сайт Belingcat. Макар да се твърди, че тримата се издирват с червена бюлетина от Интерпол, снимките им не са качени на сайта на организацията.

Прокуратурата се е отказала и от възможността да ползва опита на експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие. От предишно съобщение на държавното обвинение става ясно, че разследващите са поискали от ОЗХО да участват според правилата на българския НПК. От организацията са отказали. Което значи, че няма да се разбере и каква е била отровата.

"Новичок" ли е?

Информацията за повдигнатите обвинения идва повече от година, след като бе възобновено делото за отравянето на Гебрев. Следствените действия започнаха отново не по инициатива на разследващите, а след настояване на бизнесмена. Гебрев твърди, че е имал същите симптоми като отровения с "Новичок" в Солсбъри двоен агент Сергей Скрипал. Между двата случая има връзка. И при двете покушения има един и същи заподозрян – офицерът от ГРУ Денис Сергеев, идвал у нас под фалшивата самоличност на Сергей Федотов.

Българските разследващи обаче не твърдят, че Гебрев е бил отровен с "Новичок". Официално от прокуратурата заявиха, че става дума за "неизвестно вещество с фосфороорганичен характер".

Отровата вероятно ще остане неизвестна за българските власти. Преди два месеца от прокуратурата заявиха, че не разчитат на експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие, защото те не можели да се ангажират с българското наказателно разследване, т.е. с евентуално участие в самото разследване или в съдебното дело. От ОЗХО заявиха, че могат да направят оценка на веществото, причинило отравянето, ако българското правителство поиска това официално, но не могат да направят нищо повече. Държавното обвинение разтълкува отговора им в следния смисъл: "възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани".

Основната версия

Основната версия, по която прокуратурата работи, е, че отравянето е заради оръжейни доставки за Украйна през 2014 г. и 2015 г. Разследващите твърдят, че покушението не може да е дошло заради опитите му да придобие оръжейното предприятие "Дунарит".

Трима от осем

Дни преди да обяви, че е повдигнала обвинения на трима руснаци, от прокуратурата пуснаха видеозапис, на който се вижда как непознат мъж с шапка и ръкавици обикаля около колите на фирмата му, оставени в подземен паркинг. Подозира се, че тогава е поставена отровата.

Според разследващия сайт Belingcat Сергеев/Федотов, чието име се появява и при Скрипал, и при Гебрев, е командир на екип от секретно поделение на ГРУ. Изданието твърди, че общо 8 души са идвали в България заради покушението срещу бизнесмена.

По данни на прокуратурата Сергеев е напуснал страната ни на 28 април 2015 г. - в деня, в който Гебрев постъпва в болница със симптоми на отравяне. Заедно с него е имало и друг руснаци, чиито имена засега не се споменават.

mediapool.bg