Кламер БГ - Новини: Пловдив дава без конкурс 1.25 млн. лв. на ПИМК да разчисти Марица

Пловдив дава без конкурс 1.25 млн. лв. на ПИМК да разчисти Марица

България

|
Вт, 04 Окт 2022г. 17:16ч.
Пловдив дава без конкурс 1.25 млн. лв. на ПИМК да разчисти Марица

Пловдив дава без конкурс 1.25 млн. лв. на ПИМК да разчисти Марица

Компанията ПИМК, която се занимава с транспорт и има строителни проекти в Пловдив, ще получи 1.25 млн. лева от община Пловдив за разчистването на коритото на река Марица в рамките на града. Договорът се дава директно без търг, а за целта кметът Здравко Димитров е обявил частично бедствено положение в общината. По закон в такава ситуация може да се заобиколи Законът за обществените поръчки, който не позволява договори за толкова големи суми да се възлагат на частни компании без конкурс.

За това се разбра от обявление на сайта на общината за посочването на изпълнител за работата.

Бедственото положение е обявено на 30 септември и се основава на констативни протоколи от 9 и 19 септември, в които се посочва, че проводимостта на реката в рамките на града е ограничена, има компрометирани подпорни стени и това създава риск от наводнения. Те създавали "непосредствена опасност за живота и здравето на населението, в резултат от изключителни обстоятелства (непосредствена опасност от наводнения) като едновременно с това е налице невъзможност и неприложимост да бъде проведена друг вид процедура”.

Коритото на Марица не е почиствано от години, а растителността не е избуяла в последните месеци.

Преди година и половина община Пловдив се опита да приложи същата схема. Тогава сумата за разчистването на реката беше 5 млн. лева и отново договорът за работата трябваше да се възложи на консорциум, част от който е ПИМК. Съветниците от "Демократична България" внесоха сигнал до Агенцията за обществените поръчки и процедурата беше спряна.

mediapool.bg