Кламер БГ - Новини: Машините с "дневникът е подправен" ще бъдат проверени

Машините с "дневникът е подправен" ще бъдат проверени

България

|
Вт, 04 Окт 2022г. 18:23ч.
Машините с "дневникът е подправен" ще бъдат проверени

Машините с

Ще се направи проверка на няколкото машини за гласуване, на които в изборния ден се появиха надписи "Дневникът е подправен".

Централата избирателна комисия (ЦИК) реши, че експерти от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация ще извършат въпросната проверка в петък.

В изборния ден при пускането на три машини в Варна, Пазарджик и Габрово се появи въпросният надпис и в тези секции гласуването се проведе на хартия.

Още в неделя от ЦИК обявиха, че по случая е изпратено писмо до "Сиела Норма", която отговаряше за подготовката и логистиката на устройствата, с искане за незабавен отговор на какво се дължи този надпис. Отново тогава от комисията предположиха, че причината е изваждане на флаш паметта при транспортирането на машините.

На заседанието на комисията във вторник се разбра, че от "Сиела Норма" са отговорили на писмото на ЦИК. В него се посочва, че вероятно до "Дневникът е подправен" се е стигнало заради грешка във флаш паметите, но това подлежи на проверка.

"Сиела Норма" разполага с протоколите от инсталирането на софтуера и извършената последваща диагностика на въпросните 5 машини, които също ще се проверят, предаде БНР.

Преди изборите от ЦИК признаха, че не могат сами да се справят с организирането на машинното гласуване като така се стигна до договор за 7.88 млн. лева без ДДС с частната фирма "Сиела Норма", която се занимава с тази дейност на всички предходни избори, на които е имало машинен вот.

mediapool.bg