Кламер БГ - Новини: Плевнелиев похвали Гешев и призова обществото да го подкрепи

Плевнелиев похвали Гешев и призова обществото да го подкрепи

България

|
Пон, 03 Фев 2020г. 10:34ч.
Плевнелиев похвали Гешев и призова обществото да го подкрепи

"Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение", коментира президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев,

"За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона", коментира Плевнелиев пред Нова телевизия.

"Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време. Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост".

Според Плевнелиев заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

Плевнелиев коментира, че сегашният президент Румен Радев е погазил закона и прокуратурата има пълно право да го разследва.

"Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива - ето, че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената нему тогава г-ца Генчева (сега Радева – бел.ред.)", коментира Плевнелиев назначаването на сегашната съпруга на Радев Десислава за пиар на Военновъздушните сили през 2014.

"Висшият съдебен съвет има пълното право да се намеси, за да установи случая със СРС-тата. Обществото трябва да знае дали Радев е нарушил закона", каза Плевнелиев и добави, че главният прокурор Иван Гешев съвсем основателно е поискал да направи разследване.

"Радев морално вече се провали, това е един пропуснат, профукан, провален мандат", категоричен беше Плевнелиев. "Конституцията е над всички нас, а държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона, оттук нататък всичко се обезсмисля."

Той отбеляза още, че президентът Радев постоянно е бил в конфликт с правителството, в резултат на което е заложил на "една единствена карта - да се прави на алтернатива на корумпираните управляващи".

mediapool.bg