Кламер БГ - Новини: Пристигналите от Ухан български студенти нямат коронавирус

Пристигналите от Ухан български студенти нямат коронавирус

България

|
Пон, 03 Фев 2020г. 11:40ч.
Пристигналите от Ухан български студенти нямат коронавирус

Двамата български студенти, които се прибраха от китайския град Ухан, са приети във Военномедицинска академия в добро състояние и тестовете им са отрицателни за новия коронавирус. Това съобщи полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА), където са настанени двамата младежи.

Студентите пристигнаха у нас от Франция с военния самолет "Спартан" и бяха придружени по време на полета от екип на ВМА.

Транспортът им е преминал без произшествия. При прегледите на момчето и момичето не се установени отклонения от нормата, а направеният тест за коронавирус е отрицателен. В средата на инкубационния период тестовете ще бъдат повторени. Те ще прекарат целия карантинен период в катедрата по "Инфекциозни болести" към ВМА.

Пациентите са настанени в стаи с контролиран достъп и ще останат за наблюдение за 14 дни.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че са предприети необходмите мерки с цел превенция а ако е необходимо, ще се разпоредят и допълнителни мерки заедно с партньорите ни от Европейския съюз.

Той обясни, че с отмяната на полети на доста авиолинии от Китай е намалял и потокът от хора, които идват оттам. По думите му основната пречка за борба със заразата е, че все още не е ясен животинският вид, от който е тръгнал коронавирусът.

"Вирусът се промени. В началото беше труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай сочат, че може да се предава дори контактно-битово, защото вирусът е намерен в изпражнения на болни хора. Това означава, че той може да попадне във външната среда и по друг начин", каза Кунчев.

Той съобщи, че освен на Летище София, медицински екипи има и на летищата във Варна и Бургас. До дни ще бъдат закупени нови термокамери за Варна и Бургас. Към момента двете летища са снабдени с безконтактни термометри, позволяващи безпроблемното установяване на хора с повишена температура.

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев направи инспекция на мерките, които се предприемат на Летище София по отношение на пристигащите пътници във връзка с опасността от коронавирус.

Здравният министър посочи, че организацията е изключително добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция “Гранична полиция“ към МВР, летищните власти и Агенция “Митници“. Между тях има създадена необходимата координация и всяка една от тези институции знае кога да се намеси в пропускателния процес на летището.

Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист. Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети.

Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ “Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани.

Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол. “Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е установено леко повишение на телесната температура – 37.1℃. Въпреки ниската температура това ни даде основание да го изолираме и да бъде поставен под специално наблюдение в УМБАЛ “Св. Марина“, посочи здравният министър.

На Терминал 1 на Летище София термокамера вече е монтирана, като в момента текат последните тестове на софтуера и днес тя ще заработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София. До тогава термометричният контрол се осъществява чрез мобилна апаратура.

По отношение влизането в България по море министърът коментира: “В момента съществува регламент шест държавни служби да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. До сега здравният контрол беше последната институция, която се качваше на борд. Сега, след промените, които направихме, първо ще влизат нашите органи, за да установят здравния статус на екипажите и пасажерите, а едва след това ще влизат останалите служби“.

През настоящата седмица предстои заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел, в рамките на което ще бъдат обсъдени общоевропейските здравни мерки.

mediapool.bg