Кламер БГ - Новини: Плевнелиев пита колко ще загубим от строен не по европравилата "Южен поток"

Плевнелиев пита колко ще загубим от строен не по европравилата "Южен поток"

България

|
Четв, 04 Дек 2014г. 16:27ч.
Плевнелиев пита колко ще загубим от строен не по европравилата "Южен поток"

Президентът Росен Плевнелиев поиска отговор на въпроса каква цена ще плати България, ако стартира "Южен поток" въпреки наказателната процедура от Европейската комисия и против европейските правила.

"Южен поток” – да , но по правилата. Същевременно моля Вие да попитате всички, които към момента се изказват по темата, наистина да влязат малко повече в детайли. Ето един въпрос, който журналистите да зададат на всички – и на бившия президент на България, и на представители на опозиционни сили: "Какво би било, ако България стартира "Южен поток”, въпреки процедурата по инфрийджмънт и против европейските правила? Колко ще струва това на българския народ, знаете ли?", коментира Плевнелиев.

Според държавния глава в момента има политически изказвания, декларации и оценки, а в крайна сметка най-важното е какво ще дойде в писмен вид като ясни документи и реакция на съответните страни.

"Аз съм казвал едно и също нещо – "Южен поток” – да, но по европейските правила. Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже "Не”. Това днес го чухте и от Жан-Клод Юнкер, чухте го и от министър-председателя Бойко Борисов. Със сигурност ще го чуете и от другите държави по протежението на проекта "Южен поток”. Ако обаче Русия не е готова и не иска да се съобрази с правилата в ЕС, тя трябва да го заяви – толкова е елементарно”, каза още Росен Плевнелиев.

mediapool.bg