Кламер БГ - Новини: Борисов и Станишев не са говорили за коалиции в Брюксел, а само за Шенген

Борисов и Станишев не са говорили за коалиции в Брюксел, а само за Шенген

България

|
Четв, 04 Дек 2014г. 16:50ч.
Борисов и Станишев не са говорили за коалиции в Брюксел, а само за Шенген

България е готова да влезе в Шенгенството пространство. Това обясни в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той окуражи новото българско правителство в първите му стъпки и изрази увереност, че до края на петгодишния му мандат начело на ЕК Брюксел ще свали и Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на страната през 2007 г.

След срещата си с премиера Бойко Борисов в Брюксел Юнкер заяви: "България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо".

Юнкер допълни, че условията за поетапно отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка са налице. В отговор на въпрос той добави, че има ясно виждане по въпроса и припомни, че това е едно от предизборните му обещания, тъй като България е член на европейското семейство и се държи като такъв.

Шефът на Еврокомисията допълни, че за него България не е страна като всяка друга. "Не съм равнодушен към България, тази страна бе част от моята предизборна кампания, с премиера Борисов имаме братско приятелство. Ще направя всичко необходимо България да заеме подобаващото й се място в Европа", допълни той

Преди срещата на Борисов с Юнкер българският премиер имаше обща среща с лидерите на ЕНП Жозеф Дол и на ПЕС Сергей Станишев, на която лидерът на европейските социалисти е е заявил подкрепа за влизането на България в безвизовото пространство.

ПЕС ще подкрепи членството на България в Шенген, това е справедливото отношение към България, защото не може нашата страна постоянно да бъде наказвана и да се прилагат допълнителни условия и критерии към нейното членство в Шенгенското пространство, коментира Станишев.

След срещата Бойко Борисов отрече с бившия лидер на БСП да е имало обсъждане на нови коалиционни формули у нас, предаде БНР.

"Абсурд! Аз благодаря на г-н Станишев. Снощи, когато дойдох и разговарях с него по телефона, за да го чуя какво мисли по основните въпроси, разбрах, че след нашата среща лидерите на отделните партии ще имат такава с Жозеф Дол и му предложих да се видим и да го коментираме заедно. Жозеф Дол и Антонио Лопес присъстваха на срещата. Така че за коалиции въобще не сме говорили. Напротив, считам, че това е правилното – хора с авторитет, защото г-н Станишев в Брюксел е такъв, да демонстрират единство, разбиране", каза Борисов.

Заедно с Бойко Борисов на срещата беше и вицепремиерът Меглена Кунева. Премиерът потвърди подкрепата си за влизането на Реформаторския блок в Европейската народна партия. Формулата за това все още не е ясна, защото блокът не е единен политически субект от юридическа гледна точка.

mediapool.bg