Кламер БГ - Новини: Планът за управление на парк "Витоша" предаден за одобрение

Планът за управление на парк "Витоша" предаден за одобрение

България

|
Пет, 30 Окт 2015г. 18:21ч.
Планът за управление на парк "Витоша" предаден за одобрение

Разработеният с европари нов план за управление на природния парк "Витоша” е предедане за одобрение на дирекцията на парка и на Министерството на околна среда и водите, съобщиха в петък от компанията изпълнител на плана "Пролес Инженеринг", която изготви и плана за управление на националния парк "Пирин".

И двата документа са силно критикувани от природозащитниците, според които всъщност се отваря вратичка за ново застояване на защитените терени.

От "Пролес" посочват, че разработеният от тях план за "Витоша" въвежда нова философия за управлението на парка с ново зониране на защитената територия, не се допуска строителството на нова леглова база и се предлага се нов модел за "споделено“ управление на парка, с водеща роля на Столична община.

Планът изрично забранява изграждането на нова леглова база (хижи, хотели, почивни станции и други места за подслон) на територията на целия парк. Допуска се построяването само на спортни съоръжения, туристически пътеки, велоалеи, трасета за маунтин байк и ски бягане. Това обаче ще стана единствено в зоната, определена за туризъм, административните центрове и спортните съоръжения, и то само след приемане на Специализиран подробен устройствен план и екологична оценка. В почти 60 процента от територията на парка, която влиза в зона за "Опазване на биоразнообразието и местообитанията”, ще са забранени и спортните съоръжения и трасета.

От компанията посочват, че няма да се допуска строеж на нова леглова база, защото и в сегашните над 200 хижи и хотели с около 4 хил. легла са заети под 1400. В същото време част от сегашните сгради на Витоша част от тях са полуразрушени и необитаеми и затова ще се допуска само тяхното възстановяване и ремонтиране от потенциални инвеститори.

Ще се предоставя обаче възможност за възстановяване на старите и амортизирани спортни съоръжения, изграждането на нови модерни за зимен и летен туризъм при стриктно спазване не екологичното законодателство, допълват от дружеството.

То посочва, че неговият екип е предвидил зони за резервати и поддържащи резервати, туристическа зона, зона за хижите, административните центрове за управление и поддръжка на парковете и спортните съоръжения, други зони, съобразно конкретните условия във всеки отделен парк.

В съобщението се припомня, че природен парк "Витоша” е обект от пета категория на защита с относително либерални режими, свързани с управлението, и допуска много повече възможности за спорт, отдих и развлечения, отколкото другите видове защитени територии, в това число и националните паркове.

Освен за поддържане на екосистемите и биологичното разнообразие в природните паркове се дава възможност за развитието на научни, образователни и рекреационни дейности, използване на природните ресурси и запазване на традиционните форми на поминък и осигуряване възможности за развитие на туризма.

Съхранението и поддържането на ценните дървесни видове и растителност и възможностите за лов се извършват по два горскостопански и ловностопански планове, приети през 2009 г. от Изпълнителна агенция по горите и утвърдени от Министерство на околна среда и водите.

Във връзка с бъдещото устойчиво развитие на природен парк „Витоша” се предлага да се възстанови един предишен модел за управление на парка, а именно водеща да бъде ролята на Столична община. В момента паркът се управлява от редица държавни и общински институции без ефективно работеща координация помежду им, допълват авторите на плана за управление на парка.

mediapool.bg