Кламер БГ - Новини: Десет древни кораба открити по трасето на Южен поток

Десет древни кораба открити по трасето на Южен поток

България

|
Пет, 30 Окт 2015г. 18:50ч.
Десет древни кораба открити по трасето на Южен поток

Снимката е илюстративна, източник: NOAA
Снимката е илюстративна, източник: NOAA

При проучването на трасето за газопровода „Южен поток“ край Северното ни крайбрежие са открити поне десетина потънали старинни кораба. Засипан с тиня, на 1400 метра дълбочина, най-интересен от тях е плавателен съд с извита носова греда, приличащ на галера. Това разказа д-р Илия Щирков от Института по океанология във Варна.

Интригуваща находка е и 140-метров кораб от 19 век. Макар да е със силно разрушена палуба, плавателният съд притежава специфични елементи, свидетелстващи за мореплаването от това време.

Общо 25 са обектите, останали завинаги в морските дълбини в акваторията от Варна към Калиакра, които учените искат да проучат. Начинанието обаче засега е почти невъзможно, защото трябват много пари, а държавата рядко отделя средства за такива проекти. Така десетки кораби остават да лежат някъде под морското равнище, добре запазени благодарение на характерната за Черно море тиня и недостигнати от иманярите заради голямата дълбочина.

Именно заради възможността стари кораби да се запазват в добро състояние под водата, специалистите се надяват да проучат един, който е на около 180 години и се намира също около Калиакра. Идеята е дълбоководни водолази да се спуснат до него.

Иначе друга любопитна находка по трасето на „Южен поток“ е била 4-метрова подводна могила, покрита с плочи, подобни на Балчишки камък. Любопитното според изследователите е, че от нея извира нещо. Засега теориите са две, обясни д-р Щирков, цитиран от moreto.net. Едната и по-малко вероятна е, че става въпрос за газ, а другата е, че това е подводен извор на сладка вода. Предстои учените от Института по океанология в морската столица да вземат проби и да установят със сигурност. Същевременно рибарски легенди и днес разказват как на определено разстояние навътре в морето, близо до локацията на могилата, можели да си пълнят вода от морето, която била като изворна.

Поради липса на пари за дълбоководна археология у нас, като легенда остава и историята на най-старият кораб, намиран под водата по Северното Черноморие. Така например се смята, че намереният през 2006 година 500-годишен кораб северно от Калиакра, е бил пиратски. Смята се, че точно по това време, в което е потънал плавателният съд, мореплаватели ограбват редица манастири в крайбрежните градове.

Maritime.bg – Любопитно