Кламер БГ - Новини: Планират се отряди за бързо реагиране при мечки в беда

Планират се отряди за бързо реагиране при мечки в беда

България

|
Пет, 18 Юни 2021г. 20:12ч.
Планират се отряди за бързо реагиране при мечки в беда

Едно от спасените наскоро мечета

До края на годината България ще има актуализиран план за действие за кафявата мечка, който предвижда създаване на отряди за бързо реагиране към екоинспекциите и националните паркове за решаване на проблеми с мечки или такива в беда. Ще се възстанови и работата на Националната комисия за кафявата мечка, стана ясно след среща в екоминистерството с неправителствени организации и експерти в петък.

Тя бе свикана след случаите на открити три мечета край село Смилян и Чепеларе, чиито майки не бяха открити и с помощта на фондация "Четиир лапи" бяха спасени и настанени в Парка за танцуващи мечки край Белица. Там ще бъдат отгледани до навършването на възраст, в която могат да бъдат върнати в естествената им среда и ще оцелеят.

Според директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев, който също участва в срещата, е необходимо да се установят причините за бракониерството и свързаните със защитения вид проблеми.

Зам.-министърът на околната среда Емилия Тончева е отбелязала, че добър пример за група за бързо реагиране е създадената вече такава към екоинспекцията в Смолян. Там се намира най-голямата популация на кафява мечка и съответно има най-много сигнали за щети. "Необходимо е да работим с местните хора за по-добра информираност и провеждане на образователни кампании", според Тончева.

Актуализацията на Плана за действие за кафявата мечка в България се извършва от фондация "Четири лапи" с пари от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. С организацията са били обсъдени и проблемите на българските зоопаркове и тяхната роля в опазването на биоразнообразието и генетичния фонд на видовете. "Четири лапи" от години настояват за затварянето на зоологическите градини в страната, които нямат добри условия за гледане на животните и те живеят в тесни бетонни клетки.

mediapool.bg