Кламер БГ - Новини: ЦИК подписа договора за поддръжка на машините за вота

ЦИК подписа договора за поддръжка на машините за вота

България

|
Пет, 18 Юни 2021г. 20:29ч.
ЦИК подписа договора за поддръжка на машините за вота

ЦИК подписа договора за поддръжка на машините за вота

Централната избирателна комисия подписа в петък вечерта договор с фирмата "Сиела Норма" за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

Договорът е за 4.350 млн. лв. и в него има клауза за забрана на публични изявления, коментира по-рано през деня изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров пред БНР.

До това положително за ЦИК развитие се стигна след като в началото на месеца "Сиела Норма" обяви, че няма да достави исканите от комисията допълнителни 1500 машини, защото предложената сума от 6.5 млн. лв. без ДДС е недостатъчна и за устройствата, и за логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. Фирмата искаше 14-15 млн. лв,, заради което ЦИК реши да се преговаря само за договор за поддръжката на машините.

Преди ден Тодоров обяви, че предложеният от ЦИК договор съдържа "много, много тежки клаузи" и неустойки от 10 насто от цената му – или 435 хил. лв., и за най-малкото нарушение.

"Ние може да се окаже накрая, че трябва да платим десетки милиони левове неустойка. Освен това в договора е записано, че машините са собственост на "Сиела Норма", което звучи все едно няма да се плати по предния договор и ние трябва да ги предоставим безплатно за тези избори", обясни той в четвъртък.

Очевидно обаче е постигнато споразумение, но подробности за договора няма.

mediapool.bg