Кламер БГ - Новини: Планира ли Владимир Путин ново затягане на гайките в Русия?

Планира ли Владимир Путин ново затягане на гайките в Русия?

Свят

|
Пет, 21 Ноем 2014г. 17:36ч.
Планира ли Владимир Путин ново затягане на гайките в Русия?

В Русия не бива да се случи "цветна революция", заяви президентът Владимир Путин в четвъртък на заседание на федералния Съвет за сигурност. За целта властта и обществото трябва "в единен фронт" да се захванат с превенция на екстремизма, без да забравят, че "Русия е свободна страна", цитира държавния глава вестник "Комерсант" в информация за вчерашното събитие.

Путин призова срещу екстремизма да се обединят министерствата, всички нива на властта, образователната система, политическите партии, структурите на гражданското общество, правозащитните организации и духовниците от традиционните религии в Русия. Тази дейност изобщо не означава борба с другомислието, посочи той. "Страната ни е демократична, свободна и гражданите й имат право на собствено мнение и право да го изразяват, имат право да са в опозиция спрямо властта", заяви руският лидер.

Съветът за сигурност одобри стратегия за борба с екстремизма до 2025 г. Дейността в тази сфера ще бъде следена от междуведомствена комисия начело с вътрешния министър, включваща шефовете на 15 ведомства и комитети, сред които са Генералната прокуратура, МВР, Федералната служба за сигурност. Секретарят на консултативния орган Николай Патрушев допусна, че за по-ефективни действия срещу екстремизма може да се наложат промени в нормативно-правната база, по-специално в наказателния кодекс.

Според правозащитника Александър Верховски обаче едва ли е възможно тези ведомства да обединят усилия, тъй като всяко има специфични главни задачи: "образователната система трябва да дава знания, правоохранителите - да ловят престъпници". Освен това, ако един младеж мечтае за "цветна революция", при все че е примерен студент, органите на реда нямат право да проявяват интерес към него - той просто е другомислещ.

Президентът Путин предвижда впрочем строги наказания за екстремистки прояви, отбелязва "Независимая газета". Ако съдим по изявленията му, "ще остане неизменна днешната политика в борбата с екстремизма, схващан толкова широко, че нерядко тук спада и съвсем конструктивната критика на режима", се казва в статията. "Наказанията за разпространение на екстремистки идеи и за действия с екстремистки характер трябва да са неизбежни", заяви руският лидер.

"Екстремистката заплаха в Русия е силно преувеличена, а острата реч на президента - изискване на жанра", помества "Ведомости" коментар на Александър Верховски.

Големите началници се захранват със сводки от тайните служби, а те винаги преувеличават заплахите. Етническата престъпност не застрашава националната сигурност на Русия. Днес в страната "няма и следа от политическа нелегална мрежа, която да цели сваляне на властта", убеден е експертът.

Новите тезиси на Путин за борба с екстремизма не означават поредно затягане на гайките - трябва да се изчакат евентуални конкретни решения, смята политологът Михаил Виноградов. "Пътищата за конституционно ограничаване на свободите са почти изчерпани, а новите възможности за това - минимални", казва той.

В момента руската власт демонстрира култ към силата - точно това е екстремизъм и деградация на правовото съзнание, твърди аналитикът Дмитрий Орешкин. "Нарастващата истерия е пряк резултат от политиката на Путин - според нея ни представят 45-милионния народ на Украйна като чифутобандеровци и фашисти, а щом нахлуят в друга суверенна държава, ни казват, че било законно", цитира наблюдателя "Ведомости".

Пълното презрение към буквата и духа на закона в Русия показва според него, че гайките ще се затягат и занапред. "Путин отправи сигнал, че няма да допусне опити за нарушаване на политическата стабилност, че ще бъде обявено за екстремизъм всичко, насочено към смяна на режима. Де факто Путин казва: обкръжени сме и ще се отбраняваме", обобщава Дмитрий Орешкин.

mediapool.bg