Кламер БГ - Новини: Сепаратистки лидер в Донецк призна за получавани от Русия пари

Сепаратистки лидер в Донецк призна за получавани от Русия пари

Свят

|
Пет, 21 Ноем 2014г. 18:47ч.
Сепаратистки лидер в Донецк призна за получавани от Русия пари

Игор Мартинов, назначен от администрацията на сепаратистите за градоначалник на Донецк - най-големия град в региона, заяви пред германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че бунтовниците получават "много руски пари".

Той уточнява, че Москва помага за финансирането на обществените услуги, държавните служители и пенсионерите, които вече не получават средства от украинското правителство в Киев.

Кремъл нееднократно отрича, че помага на сепаратистите. Но изявленията на Мартинов потвърждават онова, което западните правителства и Киев от месеци казват за намесата на Москва в кризата.

"Русия действа в Украйна, без да се консултира с украинското правителство и подкрепя сепаратистите много активно. Без руска военна и финансова подкрепа просто нямаше да има онзи агресивен сепаратизъм, какъвто виждаме в тези райони", каза по този повод говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт.

Мартинов не посочи числа, но отбеляза, че руски парични трансфери пристигат от лятото и с тях се финансират училищата, службите за спешна помощ, пенсиите и други административни разходи.

Украйна прекрати държавното финансиране за Донецка и Луганска област, след като сепаратистите произведоха избори на 2 ноември, които Киев и Западът смятат за нелегитимни и нарушаващи споразумението за спиране на огъня от септември.

mediapool.bg