Кламер БГ - Новини: Пилоти от Ф1 искат промени на пистата Спа след смъртта на състезател тийнейджър

Пилоти от Ф1 искат промени на пистата Спа след смъртта на състезател тийнейджър

Спорт

|
Нед, 02 Юли 2023г. 12:58ч.
Пилоти от Ф1 искат промени на пистата Спа след смъртта на състезател тийнейджър

Смъртта на 18-годишния Дилано ван'т Хоф повдигна нови въпроси около безопасността на пистата Спа

Пилоти от Формула 1 призоваха за подобряване сигурността на белгийската писта Спа-Франкоршамп, след като холандският състезател Дилано ван'т Хоф загина в събота по време на юношеска серия на шампионата.

Смъртта на 18-годишния младеж, който участваше в мокро състезание от регионален европейски шампионат на Формула, е вторият фатален случай за четири години на пистата Гран При на Белгия. През 2019 г. на същото място загина пилотът от Формула 2 Антоан Юбер след катастрофа с няколко коли, удар в бариарите и връщане на пистата.

След този инцидент организаторите разшириха зоните за оттичане на водата и преместиха бариерите, но въпреки това в събота Ван'т Хоф бе смъртоносно ударен от друга кола след завъртане при излизането от завоите "Червената вода" и "Редион", където беше и предишният трагичен инцидент. Първият завой е опасен, защото води към бързия и стръмен "Редион".

"Това е трагичен ден за моторните спортове", каза пилотът на Астън Мартин във Ф1 Ланс Строл, след като завърши четвърти в квалификацията за неделния кръг от Формула 1 на австрийската писта Ред Бул Ринг.

"Сърцето ме е разбито от случилото се и мисля, че пистата има нужда от известни промени, след като загубихме двама пилоти в рамките на четири или пет години", каза той

"Това е наистина опасен ъгъл и ние го казваме всяка година и не е честно това, което се случи. Този ъгъл трябва да се промени. Твърде е опасен и всеки път като мина оттам мисля, че е въпрос на време да се случи инцидент. Загубихме малко дете и не е честно“, каза Строл.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, най-опитният пилот във Формула 1 и съотборник на Строл, каза, че реалният риск е липсата на видимост на мокро.

Още по темата:

Пилот от Формула 2 загина на пистата "Спа" в Белгия

"Не виждаме нищо. Така че, ако има кола по средата на правата или каквото и да е, това е реалната опасност. Това, което се случи, не трябва да се повтаря", каза той.

"Пръскането на колите трябва да се проучи, за да се намали... Не знам дали Спа е проблемът", добави испанецът. "Предполагам, че в Монца ще бъде същото, ако намерите една кола по средата на правата", каза Алонсо.

Роденият в Белгия холандски двукратен световен шампион на Ред Бул Макс Верстапен се съгласи, че е необходимо разследване.

"Лесно е да обвиняваме пистата, но мисля, че определено има неща, които трябва да разгледаме за в бъдеще - какво можем да направим по-добре, за да защитим пилотите", каза той.

"Дилано почина в преследване на мечтата си да достигне върха на моторните спортове. Заедно с цялата общност на моторните спортове, мислите ни са със семейството и близките му", каза главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали.

Ван'т Хоф спечели испанския шампионат на F4 през 2021 г. и се състезаваше за холандския отбор MP Motorsport по стълбичката, която води към Формула 1.

Състезанието, в което той загина, се проведе при мокри условия със силни пръски. То беше в програмата преди състезанието за 24-часовата издръжливост на Спа.

Отборите и пилотите от Формула 2, които се състезават в Гран при на Австрия, запазиха едноминутно мълчание преди съботния спринт.

mediapool.bg