Кламер БГ - Новини: Петьо Блъсков е осъден за тормоз чрез руска пропаганда

Петьо Блъсков е осъден за тормоз чрез руска пропаганда

България

|
Съб, 09 Юли 2022г. 09:05ч.
Петьо Блъсков е осъден за тормоз чрез руска пропаганда

Колаж, Mediapool

Съдът обяви, че Петьо Блъсков и неговата "Труд медиа", са упражнили тормоз върху групи от българското население чрез разпространяване на материали от руската преса, оформени като класическа антизападна и прокремълска пропаганда. Става дума за материал със заглавие "Педерастите в САЩ бият тревога", преведен и публикуван дословно в онлайн изданието на вестник "Труд" на 2 септември 2019 година. Оригиналната публикация на руски език е публикувана в РИА "Катюша".

Въпросното издание "Катюша" се самоопределя като "патриотичен сайт" по руските стандарти за това.

След публикуването на български на този "фундаментален" журналистически труд е сезирана Комисията за защита от дискриминация. В сигнала се посочва, че в статията се използват обидни, унижаващи и подбуждащи към предразсъдъци и омраза епитети, а именно: "педерасти", "перверзници" и "содомити".

РИА "Катюша" описва хомосексуалността като болест, а хомосексуалните хора като опасни - организирано и със зъл умисъл внедряващи "агенти", както "във властите и медиите", така и "в училището и здравеопазването", за да извършват "агресивен натиск“ върху руската държава и "склоняват децата към опасно поведение". Онлайн изданието "Труд" е превело всичко това дословно.

В статията не се приложени доказателства, които да доказват тези проникновения, но за сметка на това се говори за "златния век на педерастия в САЩ", който бил настъпил по време на мандата на Барак Обама.

В преводната статия се твърди, че хомосексуалните хора "развращават безнаказано нашите деца в Интернет", следва и призив да им се отнеме свобода на изразяване. "Труд" обяснява, че има право да публикува подобен материал, защото има свобода на словото и право на изразяване.

Първо Комисията за защита от дискриминация е наложила на "Труд медия" принудителни административни мерки, като е предписала на Петьо Блъсков да направи задължително няколко неща.

Първото е да разработи и въведе методи и механизми за самоконтрол в медията по избор на ръководството й и правила за недопускане на дискриминация. Второто е да се докладва на Комисията за защита от дискриминация на резултатите от приложението на разработените механизми за самоконтрол. Третото е да се премахне статията от електронната страница на вестник „Труд“.

Петьо Блъсков обжалва това решение пред Административен съд – София град, но съдия Цветанка Паунова споделя изцяло изводите на комисия и казва, че статията има откровено дискриминационно съдържание и представлява "тормоз".

"Използваните квалификации внушават враждебност и накърняват достойнството и честта на лицата с различна сексуална ориентация, създават враждебна и обидна за тях среда. Публикуваният материал съдържа епитети с утвърдена негативна семантика, унижаващи достойнството на нехетеросексуалните хора ("педерастите", "содомити", „перверзници“), а така също и крайно негативни и оскърбителни стереотипи, представящи сексуалната им ориентация като болест, а обществената им дейност за повишаване на равноправието им - като агресивен натиск, като подмолна и неправомерна дейност ("изстреляха агентите си във властите и в медиите","намърдват в училището и здравеопазването", "содомията е проникнала дори в педагогическите университети", "води страната към бездна и като дейност опасна за децата“)", се казва в съдебното решение.

Въпросната статия внушава на читателската аудитория една обща негативна представа спрямо всички нехетеросексуални лица, при това е широко разпространена чрез средство за масово осведомяване.

Решението на съда може да обжалва пред Върховния административен съд.

mediapool.bg