Кламер БГ - Новини: Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вече е в сила

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вече е в сила

България

|
Съб, 09 Юли 2022г. 09:20ч.
Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вече е в сила

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вече е в сила

Отстъпката от 25 стотинки на литър на горивата вече е в сила. Повечето от големите вериги бензиностанции обявиха, че ще предоставят на клиентите си държавната помощ, а част от тях ще го правят заедно с отстъпките, които дават на редовните си клиенти.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго условие е видът гориво да е с най-ниската цена от вида си. Няма ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред БНР, че в днешния ден може да има разминаване в цените на пропан-бутана на различните обекти дори на една и съща верига. Причината е, че в станциите ще има както количества с, така и без акциз.

Най-късно до началото на следващата седмица бензиностанциите ще се адаптират.

Пред бТВ Терзиев посочи, че очаква задържане на цените на горивата. "За летния сезон цените спряха да се покачват, може в някои обекти да видим и понижение", посочи той.

Според него обаче това зависи от президента на Русия Владимир Путин. "Ако той ограничи доставки на нефт и на готови продукти или да продължи затягането на крана на природния газ, цените пак ще тръгнат във възходяща тенденция. Но добрата новина от началото на месец юли е, че цените за летния сезон спряха да се покачват. Считам, че на някои обекти следващите седмици е възможно дори да видим и промяна в понижение, така че летните месеци се надявам или със сигурност юли да сме на тези нива“, каза той.

mediapool.bg