Кламер БГ - Новини: Петър Илиев сам напусна СУ, но ще работи за доброто на родината

Петър Илиев сам напусна СУ, но ще работи за доброто на родината

България

|
Пет, 01 Окт 2021г. 21:52ч.
Петър Илиев сам напусна СУ, но ще работи за доброто на родината

Петър Илиев сам напусна СУ, но ще работи за доброто на родината

Уличеният в плагиатство бивш кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН Петър Илиев е напуснал поста си в Софийския университет по свое желание.

"Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини", написа Илиев в "Туитър".

По-рано същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално обяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата на ректора на СУ Анастас Герджиков за президент. По-големият проблем за Илиев е, че на 27 септември Етичната комисия на университета го намери за виновен в плагиатство.

Според Правилника на СУ плагиатството е основание за уволнението на Илиев като преподавател от университета. Това решение се взема от Факултетният съвет по препоръка на комисия от специалисти в съответната област, която да изготви мотивирано становище. Адвокатурата досега не е взела отношение към казуса.

Адв. Илиев бе уличен в пресписване от от дисертацията "Парламентарен контрол" на доц.Наталия Киселова, негов колега от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той е използвал по непозволен начин написаното от нея в книгата си "Компетенцията на Народното събрание".

Петър Илиев остави незабравим спомен с първата си публична изява в началото на август, когато се опита да даде отпор на всички критики срещу номинацията му за правителствения пост. Той избухна в невъздържан гняв и агресия, с което окончателно сложи кръст на преспективата за подкрепа на предложения от ИТН кабинет.

Преди това адв. Илиев бе спряган като сигурен кандидат за премиер на ИТН.

mediapool.bg