Кламер БГ - Новини: Борисов: Герджиков е ректор на всички ректори (видео)

Борисов: Герджиков е ректор на всички ректори (видео)

България

|
Съб, 02 Окт 2021г. 12:04ч.
Борисов: Герджиков е ректор на всички ректори (видео)

Борисов: Герджиков е ректор на всички ректори (видео)

Ректорът на Софийския университет (СУ) проф. Анастас Герджиков, чиято кандидатура за президент ще бъде подкрепена от ГЕРБ, бе определен от лидера на партията Бойко Борисов като "ректор на ректорите". Вероятно това описание идва от факта, че Герджиков е председател на Съвета на ректорите на висшите училища у нас.

Корупцията на служебния кабинет

"Нашата партия ще подкрепи Герджиков, той е ректор на всички ректори. И с право. Защото той може да обедини нацията", заяви бившият премиер при посещение в района на Велинград.

Ден по-рано Герджиков заяви, че само преди седмица разбрал, че ГЕРБ ще го подкрепят. Ректорът на СУ отказа да отговаря на повече въпроси, докато не бъде обявен инициативният комитет за кандидатурата му.

Борисов за пореден път разкритикува действащия държавен глава Румен Радев. Според лидера на ГЕРБ той изобщо не разбирал смисъла на президентската институция.

Бившият премиер заяви, че благодарение на "корупцията на служебния кабинет" чуждестранните инвестиции у нас намалели с близо 64%. Той посочи, че седмици наред България е първа по смъртност и последна по ваксинация в ЕС.

"Умират хора, те не правят нищо, според Радев това е успешно управление. Безхаберие", коментира бившият премиер.

"Правосъдие за всеки"

Гражданската платформа "Правосъдие за всеки" ще издигне кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за президент. Това става ясно от съобщение на сайта им.

Инициативният комитет ще се събере пред сградата на президентството в събота следобед. След това ще има заседание в зала в центъра на града.

Очаква се кандидатурата на Панов да бъде подкрепена от "Демократична България". Съдията, чийто мандат начело на ВКС изтича на 10 февруари догодина, трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет.

mediapool.bg