Кламер БГ - Новини: Петролната и газова асоциация не очаква шоково поскъпване на горивата

Петролната и газова асоциация не очаква шоково поскъпване на горивата

България

|
Вт, 26 Апр 2022г. 12:39ч.
Петролната и газова асоциация не очаква шоково поскъпване на горивата

Петролната и газова асоциация не очаква шоково поскъпване на горивата

Шоково поскъпване на горивата не се очаква, каза пред Нова нюз Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни. През последните месеци има поскъпване с около 20%. Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има временно дори примирие там, цените ще тръгнат надолу”, уточни той.

Според него налагането на ембарго върху руския петрол веднага, ще оскъпи горивата. По думите му без руския газ и петрол на ЕС ще му бъде изключително трудно.

"ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага", обясни Бенчев.

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

"Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата", каза още Светослав Бенчев.

mediapool.bg