Кламер БГ - Новини: От началото на годината парламентът приел 34 законопроекта

От началото на годината парламентът приел 34 законопроекта

България

|
Вт, 26 Апр 2022г. 14:19ч.
От началото на годината парламентът приел 34 законопроекта

От началото на годината парламентът приел 34 законопроекта

От началото на годината парламентът е приел 34 законопроекта, 42 решения и една декларация. Това показва справка, подготвена от дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

От 1 януари до 20 април в деловодството на Народното събрание са постъпили 73 законопроекта, като 41 от тях са внесени от народни представители. Предложени са и общо 71 проекта за решения, като от тях 67 са на депутати. От народни представители са внесени три проекта за обръщения и декларации.

Във времето от началото на годината 47-ото Народно събрание е провело 48 пленарни заседания, четири от които извънредни.

Сред приетите от Народното събрание законопроекти са тези за държавния бюджет, както и за бюджетите на ДОО и НЗОК за 2022 година. Бе гласуван и изцяло нов закон - Законът за покритите облигации. Парламентът е приел промени в Закона за съдебната власт, Закона за пощенските услуги, Закона за българското гражданство, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за насърчаване на инвестициите, Закона за защита на потребителите, Закона за енергетиката и др.

Министрите отговорили на 993 въпроса

От началото на годината за парламентарен контрол са отделени 79 часа и 37 минути, като той е провеждан в 13 от петъчните пленарни заседания. Едно извънредно пленарно заседание е било посветено на парламентарен контрол. Членовете на правителството са отговорили на 993 въпроса и 57 питания.

В Народното събрание от 1 януари до 20 април 2022 г. са постъпили 1470 въпроса и 78 питания.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ГЕРБ - 694 въпроса и 30 питания. От "Демократична България" са отправили 229 въпроса и 10 питания, от ДПС – 203 въпроса и 7 питания, от "Продължаваме промяната" – 134 въпроса и 10 питания, от "Възраждане" – 81 въпроса и 20 питания, от БСП – 75 въпроса и едно питане и от "Има такъв народ" – 67 въпроса и 1 питане.

В този период е имало десет изслушвания, две разисквания по питане и пет пъти е осъществяван т.нар. блиц контрол.

Имало е две изслушвания на министър-председателя Кирил Петков - за последствията от неговото посещение в Северна Македония и проведеното съвместно заседание на правителствата на двете държави и за конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и по разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на България.

Останалите осем изслушвания са на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, на министъра на енергетиката Александър Николов, на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, на министъра на външните работи Теодора Генчовска (две изслушвания), на председателя на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова и на управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

От началото на годината са проведени две разисквания по питания на народни представители – към министъра на отбраната Стефан Янев за ролята на Министерството на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура и към министъра на здравеопазването Асена Сербезова за политиката на правителството за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България.

mediapool.bg