Кламер БГ - Новини: Петков и Василев търсят мандатоносител за участие в парламентарните избори

Петков и Василев търсят мандатоносител за участие в парламентарните избори

България

|
Четв, 16 Септ 2021г. 13:48ч.
Петков и Василев търсят мандатоносител за участие в парламентарните избори

Петков и Василев търсят мандатоносител за участие в парламентарните избори

Служебните министри с най-висок рейтинг, според социологическите проучвания, на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев търсят мандатоносител, който да ги изстреля в следващия парламент в опит да повторят успеха на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски от 2001 г.

За новия им политически проект, за който се говореше от около месец, но двамата публично запазваха мълчание, днес го потвърдиха официално при предаването на властта на новите служебни министри.

"Днес казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот, и ще бъдем участници в следващите избори", заяви Кирил Петков.

По думите му служебният министър на образованието проф. Николай Денков е избрал да остане на поста си, но с него е говорено по темата. Отказът му да се включи в новия политически проект Василев и Петков определят като отговорност да довърши това, което е започнал в образованието.

В търсене на партии

Кирил Петков отрече да правят президентска партия.

"Ние много подкрепяме президента Румен Радев - на база на принципи, негови виждания, работата ни в служебното правителство, но това по никакъв начин няма да бъде негова партия", каза той.

Румен Радев го поканил да запази поста си, но Кирил Петков отказал с мотива, че мандатът на служебния кабинет е прекалено кратък.

"Решението ни беше, че това би се случило не като част от втори служебен кабинет, а като следваща стъпка, бидейки участници в политическия живот на България за по-дълго време", обясни той, визирайки и Асен Василев.

Тъй като времето до предсрочните парламентарни избори на 14 ноември не позволява да се регистрира партия, двамата обмислят варианти как да участват, но решение все още нямат. Ще ни трябва два, три дни да помислим, каза Асен Василев.

Кирил Петков отказа да посочи с кого водят преговори, но даде ясно да се разбере, че няма да се съгласят да им бъдат поставени условия. Петков и Василев вероятно търсят няколко малки партии, които да регистрират като коалиция с тяхното име.По неофициална информация от обсъжданите формации е основаната от бившия депутат от ДБГ Настимир Ананиев партия "Волт", друга е партията на бившия министър на отбраната Николай Цонев "Нова алтернатива", а трета е формацията на бившия член на БСП и на "Движение 21" Симеон Славчев, която се казва МИР.

Петков косвено потвърди, че е имал среща с Емил Георгиев - председател на "Екогласност", която е част от коалиция "БСП за България". В сряда той разказа пред БНТ, че е бил търсен от техни представители и е имал среща с Петков.

"Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие - те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". И аз казах, че разговорът приключва", каза Георгиев.

Той твърди, че по време на разговорите му било казано, че зад новата политическа инициатива стоят хора от "Дондуков" 2, но президентът не стои зад този проект.

"Няма да влезем във варианти, където някой друг ще нарежда или проповядва техните стари методи в нещо ново. Сега обаче дилемата е, че не можем да регистрираме нова партия, и затова оглеждаме всички варианти, където единствените хора, които ще имат свободата да действат, са част от нашия екип. За съжаление на много от участниците в политическия живот, няма да се съобразяваме с техните виждания ... За всички условието е едно - ние знаем какво трябва да се направи, имаме виждането, доказахме се за 4 месеца, повярвайте ни", каза Кирил Петков.

Екипът – честни, свестни и почтени с кариера извън политиката

Бившият министър на икономиката посочи, че хората, с които ще работят ще са със същия профил, като техния - "високо ниво на почтеност, кариера и успешно битие, извън политиката".

Кирил Петков предава поста си на доскорошния му съветник Даниела Везиева

Част от досегашния му екип в Министерството на икономиката също ще участва в политическия му проект, който "няма да е на база политически линии ляво-дясно".

"Хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Да си независим, значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за кариера, ти ставаш зависим. Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо - да се знаят техните средства, какви са, откъде са", описа Петков профила на хората, с които ще правят промяната в България.

Идеологията – с десни инструменти ще постигат леви цели

Новият политически проект на Петков и Василев "няма да е на база политически линии ляво-дясно".

"Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Това означава невдигане на данъци, привличане на инвестиции, освобождаване на бизнеса от корупция, което за мен е най-важното нещо, за да се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване, по-добро образование. Не можем да кажем, че сме десни по никакъв начин, защото чистото дясно казва: бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство; чистото ляво казва: само разпределение. Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели", обясни Кирил Петков идейната ориентация на новия проект.

Бившият вицепремиер в кабинета Симеон Сакскобргготски Николай Василев, който Слави Трифонов номинира веднага след изборите за премиер, неотдавна коментира, че не е искал Асен Василев за финансов министър, защото бил прекалено ляв.

Финансирането на проекта

Кирил Петков заяви, че финансирането на политическия им проект ще бъде ясно и прозрачно. Той призова да не се вярва на хора, които се представят като свързани с тях и искат пари за новата формация.

"Ако някой е говорил с вас, без да е свързан с нас, ако ви иска пари или каквото и да е, не му вярвайте. Започнали са всякакви слухове, всякакви мисионери говорят напред-назад. Докато не обявим крайния формат, на всички, които се опитват да ни представляват, не им вярвайте. Ние с Асен Василев до момента сме единствените, които мислим по въпроса", каза Петков.

На свой ред Асен Василев заяви, че е важно следващият парламент да успее да сглоби мнозинство, което да може да управлява. Това се видя при актуализацията на бюджета, ние говорихме за един разумен компромис, който включи повечето идеи, които чухме, посочи той.

mediapool.bg