Кламер БГ - Новини: Говорят победителите: Кирил Петков e кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната"

Говорят победителите: Кирил Петков e кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната"

България

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 00:16ч.
Говорят победителите: Кирил Петков e кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната"

Говорят победителите: Кирил Петков e кандидатът за премиер на

"България започва един нов път", обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков в първото изявление след парламентарния вот. По последни данни от прогнозното преброяване на социологическите агенции ПП са първа политическа сила, изпреварвайки ГЕРБ.

Бившите служебни министри и съпредседатели на ПП Кирил Петков и Асен Василев се обявиха за победители на провелите се избори.

"Искаме да кажем, че "Продължаваме промяната" е първа политическа сила. Казваме, че 121 депутати ще се случи. България ще се управлява от коалиция. България започва един нов път и заедно ще успеем да развием целия потенциал на тази страна", каза Кирил Петков пред журналисти.

На въпрос откъде обаче ще дойдат тези 121 народни представители за коалиция, Василев не отговори: "Чакайте да станат ясни резултатите от паралелното преброяване, от вота от чужбина. Утре ще видим резултатите и тогава ще отворим тефтерчетата и калемчетата".

Петков обясни, че вярва, че сега отчитаните за тях проценти ще се увеличат с още няколко, заради вота от чужбина, който е непропоционално голям за ПП. Би трябвало да сме близо до поставената цел от 30 на сто, каза той по-късно пред БНТ.

Двамата посочиха пред медиите, че от ПП ще са много даилогични. "С "Демократична България" със сигурност ще работим заедно и ще говорим с всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС", каза Петков и добави, че няма нужда ПП и ДБ да се обединяват в обща парламентарна група.

Попитан дали ще са лесни преговорите с ДБ, след като ПП взе от гласовете на обединението, Петков отговори: "Да, защото целите са много близки. Когато говорим за работеща правосъдна система, за силна антикорупционна агенция, за нулева корупция – това са все общи теми. Аз вярвам на нашата и на тяхната парламентарна група и на другите".

Василев подчерта, че не очаква преговорите за съставяне на коалиция да са лесни.

Осъзнаваме, че на България ѝ трябва редовно правителство. Това може да стане само с диалог и компромиси – неработеща съдебна система и корупция са единствените компромиси, които няма да направим, заяви още Петков.

Двамата обявиха, че според тях няма да има нови избори. "Българските избиратели свършиха тяхната работа, сега ние трябва да свършим нашата", каза Асен Василев.

Петков подчерта, че ще направят всичко възможно, за да има редовно правителство.

"Не разглеждаме вариант за нови парламентарни избори", каза още Петков.

Според него избирателите са показали, че България трябва да тръгне по нов път и ПП поема тази отговорност, за да продължи промяната на страната.

Кирил Петков не отговори дали е готов да бъде премиер. "В нашата партия има много капацитети, но ще ги сравним с тези на другите коалиционни партньори". От ПП не казаха и дали е възможно служебният премиер Стефан Янев да остане на поста си и при редовен кабинет с тяхно участие. Двамата не отговориха и дали са готови да предложат пост на Мая Манолова, чиято формация остава извън парламента.

"Никакви постове не сме обсъждали. Първо трябва да се разберем за политики и след това да видим кои са най-подходящите хора тези политики да бъдат реализирани те", посочи Асен Василев.

По-късно пред бТВ Кирил Петков разкри част от номинациите на "Продължаваме промяната" за бъдещи минстри, като уточни че това ще бъде решено в хода на преговорите с политическите сили. Като първи партньор той посочи "Демократична България", а за БСП и ИТН уточни, че ще са "много диалогични".

"Аз ще съм кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната", каза Кирил Петков по-късно пред бТВ. "ПП ще има кандидат за всяка позиция, но това ще е отворена дискусия. Аз ще съм кандидатът за премиер, но това не е червена линия, заедно ще решим кой е най-добрият отбор за България", каза Петков и пред БНТ.

Той допълни, че Асен Василев ще бъде предложен за финансов министър, защото не познава по-добре подготвен от него.

Същото се отнася и за шефа на "Еконт" Николай Събев, който ще бъде номиниран за министър на транспорта.

Кирил Петков повтори тезата си, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) трябва да бъде на подчинение на Министерството на транспорта. В момента АПИ е под шапката на МРРБ.

Трябва да изберем най-добрият отбор, а целта е бъдещото правителство да изкара пълен мандат, каза Кирил Петков.

"Нека видим позициите на останалите партии, но смятаме, че България не може да има още едно безвремие и това е отговорност за първата политическа сила. Ще влезем диалогично в тези преговори и се надявам да излезем с работещ кабинет", коментира още той пред БНТ.

"Ще вкараме и душа, и сърце България да тръгне по един нов път. Ще направим всичко, което зависи от нас, България да има редовно правителство, коалиционно правителство", декларира Петков. "Има толкова много проблеми да решаваме. Осъзнаваме тежестта на тази отговорност и ще подходим по най-отговорния начин", каза Петков. Ще работим от сутрин до вечер, както работихме в последните 4 месеца в служебното правителство, допълни той.

"Приоритет номер едно за бъдещото управление – най-важният, е да спрем корупцията. Тя изяжда огромни ресурси и прави неефективни много системи като здравната, както и енеригйната и без да решим тези проблеми няма как да говорим за борба с болничната криза, за енеригйни цени. Иначе Covid кризата трябва да се решава по-бързо. Трябва да влезем в директна кампания за ползите от ваксинация. Аз самият бих посетил най-засегнатите болници и е време да осъзнаваме какъв е основният ни проблем и да го решим по най-бързия начин. Няма да става задължителна ваксинацията ,но ще влезем в кампания и да кажем какви са рисковете в едната и другата посока", заяви още Петков.

Той обяви пълна подкрепа за президента Радев, защото "той доказа, че слага българският интерес над всичко". Ще се радваме да видим президента Радев избран на втори тур и ще призовем нашите симпатизанти да сторят това, каза още Петков.

mediapool.bg