Кламер БГ - Новини: Петков: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за руски газ и петрол

Петков: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за руски газ и петрол

България

|
Вт, 08 Март 2022г. 15:43ч.
Петков: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за руски газ и петрол

Петков: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за руски газ и петрол

Премиерът Кирил Петков заяви в интервю за Ройтерс, че България подкрепя санкциите срещу Русия, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол.

Германия, която е най-големият купувач на руски суров петрол, вече отхвърли идеята за забрана на вноса на петрол. Тази позиция е подкрепена и от българския премиер Кирил Петков.

"България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две - вноса на нефт и газ, може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими", казва Петков.

Премиерът подчерта, че България напълно подкрепяме украинския народ." Подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава ," каза още Петков.

Според Ройтерс правителство ще започне внос на 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните си доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна.

Петков е уверил, че България не планира да забранява износа на пшеница, а държавата смята да увеличи и запасите си от царевица и слънчоглед.

Пред Ройтерс премиерът е посочил, че България засега се придържа към целта си да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г.

"България има валутен борд, така че по някакъв начин вече сме в еврозоната, нищо не се променя за нас. Нямаме отделна парична политика... Нашата инфлация ще бъде доста наравно с европейската инфлация", допълва българският премиер в интервюто си пред Ройтерс.

Президентът Румен Радев коментира от своя страна, че "ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия".

"Премиерът е прав", посочи Радев.

mediapool.bg