Кламер БГ - Новини: Стефан Янев се срещна с Мая Манолова след заявката му за нова партия

Стефан Янев се срещна с Мая Манолова след заявката му за нова партия

България

|
Вт, 08 Март 2022г. 18:00ч.
Стефан Янев се срещна с Мая Манолова след заявката му за нова партия

Стефан Янев се срещна с Мая Манолова след заявката му за нова партия

Бившият служебен премиер и ескминистър на отбраната Стефан Янев се е срещнал с Мая Манолова. Това става само ден, след като Янев обяви в понеделник, че е готов да стане лидер на нова формация, ако намери подходящите хора.

Разговорът се състоял в един от офисите на Манолова в центъра на столицата, съобщи БГНЕС във вторник.

Според източници на Mediapool срещата е била по-скоро формална и без никакви ангажименти.

Самата Манолова още в края на януари, далеч преди Янев да загуби министерския си пост и да обяви политическите си намерения, призна, че се подготвя нов политически проект с нейно участие, но не тя ще бъде лицето му. Оттогава за лидери бяха спрягани няколко души, но всички отрекоха да имат подобно намерение. Едно от обсъжданите имена за евентуален председател е било това на бившия служебен вицепремиер Атанас Пеканов, който обаче отхвърли медийните публикации по темата с думите, че "слуховете за моя партия са силно преувеличени". Според информация на Mediapool той е изразил готовност да помага на проекта като анализатор и съветник, но не и като пряк участник в него. Така през последните месеци основният проблем на проекта около Манолова е липсата на фигура, която да застане начело.

Именно в този момент се появи и заявката на Стефан Янев, че е готов да оглави нова партия, но преди това трябва да намери подходящите хора. В понеделник пред бТВ той каза, че евентуалната партия би била "пробългарска", което не е изненада на фона на очакванията той да заеме "патриотичния" спектър. Добави, че иска да види "какъв е дневният ред, какви са националните интереси, от какво се нуждае този народ, от какъв тип защита" и заговори за демографската криза. Тези му обяснения съвпадат до голяма степен с малкото, което Манолова каза през януари за формацията, която подготвя: "Нов, голям, мащабен, социален проект, който да защити хората в условията на икономическа и социална криза".

Този "дневен ред" е напълно резонен, но не отчита радикално променилата се ситуация с руската инвазия срещу Украйна, извела на преден план проблемите на сигурността, в техния най-широк прочит.

Това, разбира се, не пречи да се пробва с нова ляво-патриотична партия. Тя очевидно ще се конкурира с БСП и всички клонинги на "патриотичното" в България, което най-често не е "проблъгарско", а проруско.

Според източници на Mediapool засега е рано да се прогнозира дали Манолова и Янев ще влязат в един отбор, тъй като между тях има доста различия.

От БСП отдавна вървят слухове, че зад новата партия на Мая Манолова стои президентът Румен Радев. След това същото се заговори и за евентуалната партия на Стефан Янев, който бе близък до Радев, негов съветник в президентството, преди да бъде назначен за служебен премиер.

Президентът наскоро отхвърли спекулациите, че стои зад някакъв нов политически проект.

Източници на Mediapool твърдят, че в момента той действително се държи настрана и не иска да му "пришиват" никакви нови партии, но не е изключено да ги подкрепи след време, ако в тях се види потенциал.

mediapool.bg