Кламер БГ - Новини: Петима уволнени за оставените на стълбите пациенти в Пловдив

Петима уволнени за оставените на стълбите пациенти в Пловдив

България

|
Пет, 20 Ноем 2020г. 17:11ч.
Петима уволнени за оставените на стълбите пациенти в Пловдив

Общо 7 души имат вина, а петима души ще бъдат уволнени заради лошата организация в пловдивската болница "Свети Георги", където двама души с коронавирус починаха, след като бяха оставени 40 минути в безпомощно състояние на стълбите на една от клиниките.

В петък от лечебното заведение съобщиха, че са готови първите резултати от вътрешната проверка в болницата и към момента е установена вината на седем служители, които са допуснали нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание "Предупреждение за уволнение".

Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.

От днес в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали, казаха от болницата.

За скандалния случай се разбра, след като съпругата на единия от починалите пациенти засне и разпространи клип от престоя им на стълбите и разказа мъчителната история по прехвърлянето им в новоразкритата клиника за лечение на Covid в болницата. Първо болните са били докарани с линейка от друга сграда на болницата и оставени да чакат в безпомощно състояние без никой да съдейства да бъдат качени в отделението. А малко след като най-накрая са приети, те умират.

Вчера директорът на болницата проф. Карен Джамбазов обясни случилото се с логистични проблеми. Здравният министър Костадин Ангелов каза, че ще изчака резултатите от назначената проверка и коментира, че макар и недопустими, такива неща се случват.

mediapool.bg