Кламер БГ - Новини: Рутинна грешка задействала защитата на V блок и той е спрял

Рутинна грешка задействала защитата на V блок и той е спрял

България

|
Пет, 22 Ян 2021г. 14:44ч.
Рутинна грешка задействала защитата на V блок и той е спрял

Рутинна грешка, допусната при експлоатацията на V блок на АЕЦ "Козлодуй", е довела до сработване на защитата на реактора и последвалото му изключване от енергийната система на страната. Това стана ясно от обясненията на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски пред БНР в петък, след като сутринта от атомната централа съобщиха, че 1:16 часа през нощта блокът е спрял работа заради автоматично сработила защита.

"Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка", пише в съобщението, качено на сайта на АЕЦ "Козлодуй".

"Допуснато е отклонение, което довело до изключване на блока. Няма аварирало оборудване, няма засегнато оборудване, няма отклонение от нормалната радиационна обстановка. Няма основания за безпокойство. Към момента вървят пускови операции – те са доста продължителни. Между другото проверено е оборудването и няма причини блокът да не бъде пуснат", коментира Бачийски пред радиото.

Реакторът има редица защитни системи, които се задействат и при най-малкото отклонение от нормата за работа на хилядите съоръжения в блока. През годините блоковете на АЕЦ "Козлодуй" са спирали заради дребни технически проблеми. През ноември 2019 г. това стана заради дефектирало устройство https://www.mediapool.bg/srabotila-zashtita-izklyuchi-za-dva-chasa-v-blok-na-aets-kozlodui-news300668.html на генераторите на VІ блок. Системите са чувствителни и дори при най-малкото разхлабване например на връзки, които периодично трябва да се проверяват и затягат, защитите сработват и реакторът спира, обясниха ядрени експерти пред Mediapool.

Очаква се V блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде пуснат до края на деня, информираха от атомната централа. Обикновено в съобщението за въвеждането обратно в експлоатация се посочват и конкретните причини за изключването.

От Електроенергийния системен оператор заявиха, че изключените мощности от централата са били заменени с допълнително натоварване на водните и въглищните електроцентрали, включително и два блока от ТЕЦ "Марица Изток 2", за която бе решено да е студен резерв до юли 2021 г.

Не се налага внос на ток, тъй като в момента вътрешното потребление не е високо, допълниха от електроенергийния системен оператор.

Заради начина, по който новината бе представена в някои медии сутринта, министърът на енергетиката Теменужка Петкова се включи извънредно в сутрешния блок на бТВ, за да успокои хората, че няма инцидент и изтичане на радиация, както и няма да има проблем с електроснабдяването, докато се пусне 1000-мегаватовият блок.

mediapool.bg